ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri seară, după protestul din 21 decembrie 2021 de la Palatul Parlamentului împotriva Certificatului de Vaccinare, mai multe autocare cu participanții din provincie la mitingul de la Parlament, au fost oprite în trafic, la ieșirile din București, de echipaje ale Poliției și Jandarmeriei. Într-o primă fază s-a încercat coborârea oamenilor în frig pe autostradă pentru a fi fotografiați pe rând din față și profil odată cu identificarea lor. După o serie de astfel de abuzuri demne de un stat polițienesc, la protestele călătorilor și intervenția mai multor avocați care au transmis prin telefon, la solicitarea „suspecților” de serviciu, că se încalcă legea și drepturile omului, polițiștii pandemici au trecut doar la fotografierea tuturor actelor de identitate.

 

Relatare protestatar cercetat în autocar: „În prima etapă au vrut sa ne coboare din autocar. Cine a cedat a facut poză față-profil lângă autocar plus pozarea Cărții de Identitate. Văzând că majoritatea nu cedam, ne-au amenințat că nu vom pleca de acolo până nu ne vor poza pe toți și dacă nu ne vom supune vom fi duși la secția de Poliție. Au afirmat că și ei sunt obosiți pentru că de la 3 dimineața erau în stare de alarmă. Dacă ne cereau doar actele ne-am fi supus, poate, mai repede, dar fotografierea în fața autocarului nu ne-a sunat a ceva corect. În a doua etapă, după vociferări, întrebări adresate jandarmilor și telefoane date avocaților de către cei din autocar, s-au mulțumit doar cu înscrierea tuturor datelor într-o agenda sau fotografierea CI. Toata acțiunea a durat aproximativ o oră”.

O filmare primită de la unul dintre martorii revoltați este publicată în exclusivitate de ActiveNews mai jos, la finalul materialului nostru. În înregistrarea video se poate auzi cum polițistul care intervine pentru fotografierea și legitimarea pasagerilor afirmă că „toate persoanele care au participat la miting sunt deja fotografiate” și acum vrea să procedeze la „o excludere a celor care nu sunt vinovate”. Era ora 18.00! „Suntem oameni liberi! E libertatea și dreptul oricărui cetățean să protesteze. Trăim într-o țară liberă!”, este auzit unul dintre călătorii. „Ar trebui să ne apărați pe noi nu să ne opriți în mod josnic în trafic.”, spune o pasageră. „Ce lege am încălcat?”, întreabă altcineva.