ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE: Pașapoartele de vaccinare vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), informează Agerpres.

STS anunță că a transmis, pe 6 mai, către grupul de suport tehnic de la nivel european sistemele electronice de test pentru verificarea implementării de către fiecare țară a procesului de generare și verificare a acestora, precizând că acestea au fost verificate și validate cu succes de către țările membre.

"Soluția tehnică dezvoltată de instituția noastră va fi interconectată cu cele implementate de către celelalte state membre ale UE pentru a permite eliminarea restricțiilor de testare sau carantină la trecerea frontierei", arată STS într-un comunicat transmis, marți, Agerpres.

STS mai arată că certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat.

"Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit", menționează STS.

Potrivit sursei citate, în urma consultărilor cu experții grupului tehnic de lucru constituit la nivel european, a fost avansată soluția tehnică care va include o aplicație web pentru generarea certificatelor și o aplicație pentru smartphone (Android) pentru verificarea certificatelor emise în țară sau emise de alte state. Codul QR din certificat va conține informații de identificare (nume, prenume și data nașterii), precum și informații medicale esențiale, semnate digital, pentru a se garanta autenticitatea datelor. Documentele vor respecta toate regulile de protecție a datelor personale și vor putea fi utilizate la trecerea frontierei, însoțite de actul individual de identitate.

Specialiștii STS au realizat o propunere de arhitectură a sistemului informatic de emitere și verificare a certificatelor digitale verzi, urmând să se desfășoare dezvoltarea propriu-zisă a aplicațiilor, testarea cu instituțiile din țara noastră și cele europene, iar, la final, implementarea acestora.

De asemenea, la nivel UE se întreprind demersuri pentru adoptarea Propunerii de Regulament a Parlamentului European și a Consiliului privind un cadru pentru emiterea, verificarea și acceptarea certificatelor interoperabile privind vaccinarea, testarea și recuperarea pentru a facilita libera circulație în timpul pandemiei de COVID-19.

Până în prezent, termenul vehiculat, la nivel european, pentru implementarea certificatelor verzi de călătorie este începutul lunii iulie.

STS evidențiază că, în luna mai, la nivel european, are loc testarea de interconectare între țările membre și gateway-ul european (DGCG) care va centraliza și administra cheile publice ale țărilor membre pentru verificarea semnăturilor certificatelor digitale verzi, România fiind programată pentru ziua de 21 mai, mai transmite sursa citată.
 
Știrea inițial: Pașaportul european de sănătate sau pașaportul de vaccinare ar putea fi operațional din punct de vedere tehnic în iunie, înainte de sezonul estival, a anunțat Comisia Europeană, relatează La Libre. 

Franța și Malta sunt primele două țări care cooperează pentru testarea sistemului. Această fază pilot de două săptămâni implică un total de 18 țări ale UE, plus Islanda, a declarat un purtător de cuvânt al executivului UE, Johannes Bahrke.

Această fază inițială de testare a pașaportului covid  nu implică utilizarea datelor reale sau participarea cetățenilor. Dar de la 1 iunie, țările membre vor putea începe să utilizeze sistemul în condiții reale dacă sunt gata, a spus purtătorul de cuvânt.

Pașaportul de vaccinare va fi folosit pentru a facilita libera circulație în țările UE, în această vară. Pașaportul va conține un cod QR care va indica dacă titularul a fost vaccinat sau dacă a trecut printr-un test PCR negativ. Totodată, codul QR va indica li dacă persoana respectivă a fost infectată cu Covid-19. Codul va fi însoțit de o semnătură electronică care să ateste autenticitatea sa.

Comisia a informat că regulamentul pașaportului Covid care va fi adoptat la nivelul țărilor membre Uniunii Europene ar putea fi adoptat înainte de sfârșitul lunii iunie.