ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma declanșării pandemiei COVID-19, mai multe țări s-au confruntat cu scăderi ale fertilității pe termen scurt în 2020 și 2021, o evoluție care nu s-a materializat în țările scandinave și în cele vorbitoare de limbă germană, potrivit BIB. Cu toate acestea, statisticile mai recente privind nașterile arată o scădere abruptă a fertilității în urma pandemiei din 2022, și vin în urma acestui studiu.

TFR  -rata totală de fertilitate-  lunară, ajustată sezonier a Germaniei a scăzut de la 1,5-1,6 în 2021 la 1,3-1,4 în 2022, ceea ce reprezintă o scădere de aproximativ 14 %. În Suedia, TFR corespunzător a scăzut de la aproximativ 1,7 în 2021 la 1,5-1,6 în 2022, o scădere de aproape 10 %. 

Nu există nicio asociere a tendințelor privind fertilitatea cu schimbările în ceea ce privește șomajul, ratele de infecție sau decesele COVID-19. Cu toate acestea, există o asociere puternică între debutul programelor de vaccinare și scăderea fertilității la nouă luni după începerea acestui proces. Scăderea fertilității în primele luni ale anului 2022 în Germania și Suedia este remarcabilă. 

Explicațiile obișnuite ale modificării fertilității în timpul pandemiei nu se aplică în perioada de după pandemie. Asocierea dintre debutul vaccinărilor în masă și declinul ulterior al fertilității indică faptul că femeile și-au ajustat comportamentul pentru a se vaccina înainte de a rămâne însărcinate, pe măsură ce societățile se deschideau cu condițiile de viață post-pandemice. Studiul nostru oferă informații noi despre declinul fertilității în țările care nu fuseseră afectate anterior de nicio explozie de copii COVID-19. Oferim o primă evaluare a legăturii dintre COVID-19 și fertilitate în perioada imediat următoare pandemiei.