ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cercetătorii susțin că adaptarea medicamentelor la ADN-ul unei persoane ar putea contribui la reducerea efectelor adverse cu până la 30%. Studiul ar putea duce la accelerarea necesității  „cardurilor medicale inteligente" în Liverpool și Manchester și la extinderea lor la restul Regatului Unit, dacă se va dovedi un succes, scrie ReclaimTheNet.

În studiul, publicat în The Lancet, este pentru  prima dată când profilul genetic a fost folosit pentru a adapta rețetele de medicamente. Sistemul este prezentat ca o modalitate de a reduce numărul de internări în spital din cauza efectelor secundare nedorite, care costă Serviciul Național de Sănătate aproximativ 1 miliard de lire sterline anual.

La studiu au participat 7.000 de persoane din șapte țări europene. În Marea Britanie, acesta a fost realizat de experți de la Universitatea din Liverpool, care au folosit profilul ADN pentru a adapta 39 de rețete obișnuite pentru o gamă largă de probleme medicale, inclusiv boli de inimă, cancer și boli mintale. Studiul a ajuns la concluzia că cei care au luat rețete adaptate la ADN-ul lor, sau smart card, au avut cu 30% mai puține efecte secundare adverse decât cei care au luat rețete standard. Informațiile despre genele fiecărui pacient ar fi stocate pe cardul inteligent sub formă de dosar electronic.

„Această formă de testare va contribui la revoluționarea atât a modului în care putem trata pacienții, cât și a viitorului medicinei de precizie, folosind terapii mai bine țintite", a declarat profesorul Sir Munir Pirmohamed, expert în medicamente și genetică la Universitatea din Liverpool.

„Scopul nostru este de a îmbunătăți siguranța și eficacitatea medicamentelor, îndepărtând medicina de abordarea de tip „o mărime unică", bazată pe încercări și erori."

Profesorul Pirmohamed a adăugat: „Am arătat că, folosind amprenta ADN, am putea reduce efectele secundare cu 30 % - o reducere remarcabilă cu o singură intervenție."

El a spus că, în viitor, tehnica ar putea fi utilizată pentru a identifica mai multe efecte secundare și pentru a identifica cele mai eficiente mărci și doze de medicamente pentru fiecare pacient în parte.

„Acest lucru ar economisi internările în spital pentru reacții medicamentoase și ar putea salva vieți", a explicat el.