ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Imunitatea de grup nu mai poate fi obiectivul vaccinurilor Covid, au afirmat cercetătorii, în urma știrii că vaccinul Oxford/AstraZeneca nu împiedică persoanele infectate cu varianta sud-africană să dezvolte o formă ușoară sau moderată a bolii, informează Smart Radio.

Oxford și AstraZeneca au efectuat un studiu pe 2.000 de tineri din Africa de Sud pentru a decide dacă vaccinul este eficient împotriva variantei sud-africane a noului coronavirus. Potrivit oamenilor de știință, vaccinarea nu i-a împiedicat pe subiecți să se îmbolnăvească, însă aceștia nu au suferit forme severe ale bolii și nu au avut nevoie de spitalizare – lucru datorat în mare măsură faptului că toți erau tineri, media de vârstă fiind de 31 de ani. 

„O imunizare cu două doze ale vaccinului nu a arătat protecție împotriva formelor ușoare și moderate ale Covid-19, în privința variantei sud-africane”, arată studiul, adăugând că eficacitatea împotriva formelor severe, a spitalizărilor și deceselor nu a fost încă demonstrată.

Așa-numita variantă Kent (britanică) – despre care Universitatea Oxford a declarat vineri că este la fel de sensibilă la vaccin ca și variantele mai vechi ale virusului – a dobândit acum mutația E484K, care este prezentă și în variantele din Brazilia și Africa de Sud.

Potrivit prof. Shabir Madhi de la Universitatea din Witwatersrand și investigator-șef al studiului din Africa de Sud, rezultatele acestuia modifică abordarea și schimbă obiectivul – imunitatea de grup nu mai este o opțiune viabilă, așa că este necesară protejarea tuturor persoanelor cu risc.

La rândul său, Andrew Pollard, profesor în boli infecțioase și anchetator-șef al studiului vaccinului Oxford, a declarat că obiectivul trebuie să fie ocrotirea persoanelor cu risc de spitalizare și deces.

„Studiul confirmă faptul că virusul va găsi modalități de a se răspândi în continuare, în ciuda vaccinării, așa cum era de așteptat. Însă, utilizând un vector viral similar, vaccinurile pot continua să reducă impactul asupra sistemului medical, prin prevenirea formelor severe”, consideră el.

La fel ca alte laboratoare, Oxford și AstraZeneca lucrează acum la vaccinuri modificate, care să se dovedească eficiente împotriva variantei noului coronavirus din Africa de Sud, potrivit The Guardian

„Se depun eforturi pentru a dezvolta o nouă generație de vaccinuri, care să ofere eficiență pentru variantele emergente, sub formă de rapel, dacă se dovedește a fi necesar să se facă acest lucru”, a declarat Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Oxford.

„Lucrăm cu AstraZeneca pentru optimizarea vaccinurilor, ne adaptăm tulpinii în cazul în care acest lucru devine necesar. Este aceeași problemă cu care se confruntă toți dezvoltatorii de vaccinuri și vom continua să monitorizăm apariția de noi variante și să pregătim modificări”, a mai afirmat profesoara universitară britanică.