ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CUVÂNTUL CITITORULUI

Am primit la redacție, am verificat, am publicat. Vă așteptăm și pe Dvs alături de ActiveNews!

Sunt utile măștile pe care oamenii sunt forțați să le poarte pe stradă? Sau sunt un pericol pentru sănătate și o formă de tortură fizică și psihică la care oamenii sunt supuși, pentru a le fi inoculată teama și a fi forțați să accepte docil "noua normalitate", un sistem politic de tip sclavagist, ce încalcă practic toate drepturile și libertățile fundamentale, pe care oamenii le-au obținut după mii de ani de luptă?

Suntem forțați să purtăm măști pentru că ne sunt utile, sau pentru că unii fac averi fabuloase forțându-ne să le cumpărăm produsele? Cât de utile sunt s-a dovedit prin infectarea unor propagandiștii cu masca lipită cu scuipinol pe figură, ca Rafila sau Cioloș. Dar să vedem ce spune știința despre acest subiect, al eficienței măștilor în lupta cu virusul SarsCov2:

Un studiu realizat de profesorul Baruch Vainshelboim și publicat recent în cea mai mare Bibliotecă/ Baza de Date cu studii medicale din SUA, US National Library of Medicine, susține că măștile nu previn transmiterea virusului, având în același timp și numeroase consecințe negative fizice și psihice asupra sănătații oamenilor. Studiul, apărut recent în presa americană de dreapta, a fost contestat rapid de cenzorii internetului / adevărului pe motiv că se afirmă greșit că este realizat de Universitatea Stanford, unde autorul a fost profesor asociat. Dar asocierea dintre el, studiu și Stanford nu-i aparține. Profesorul israelian Baruch Vainshelboim rămâne tot profesor, cu peste 145 de studii publicate în reviste de specialitate din SUA și din Europa și rămâne tot medic pulmonolog iar studiul său tot studiu științific, motiv pentru care îl prezentăm și noi în rezumat:

„În ceea ce privește sănătatea mintală, estimările globale ne arată că virusul COVID-19 va determina o catastrofă din cauza daunelor psihologice colaterale, cum ar fi carantina, blocările, șomajul, colapsul economic, izolarea socială, violența și sinuciderea.”, apreciază cercetătorul

Studiul a concluzionat că purtarea măștilor poate avea următoarele consecințe asupra sănătății oamenilor:

Consecințe asupra sănătății:

Creșterea riscului de îmbolnăvire cu viroze sau boli infecțioase / Dureri de cap / Anxietate / Depresie / Hipertensiune / Boli cardio-vasculare / Cancer / Diabet / Alzheimer / Agravarea problemelor de sănătate și bolilor deja existente / Accelerarea procesului de îmbătrânire / Deteriorarea sănătății / Mortalitate prematură.

Efecte Fiziologice:

Hipoxie ( scăderea nivelului de oxigen din corp) / Hipercapnie ( creșterea nivelului de dioxid de carbon din corp) / Dificultăți de respirație / Creșterea nivelului de lactat din sange / Schimbarea PH-ului / Acidoza / Toxicitate / Inflamație / Auto-contaminare, prin atingerea măștii cu mâinile murdare / Creștere a nivelului hormonilor de stres (adrenalină, noradrenalină și cortizol) / Cresterea tensiunii musculare / Imunosupresie

Efectele Psihologice ale purtatului maștii:

Activarea răspunsului de tip fight or flight / Stres cronic / Teamă / Perturbări de stare / Insomnie / Oboseala / Performanță cognitivă scăzută /

Eficiența măștilor

Proprietățile fizice ale măștilor medicale și nemedicale sugerează că măștile sunt inefective în a bloca particulele virale, datorită diferenței de mărime între virus și porii din mască. Virusul are un diametru între 60 nm si 140 nm (nanometri, adica o bilionime dintr-un metru), în timp ce măștile au un diametru al porilor prin care pătrunde aerul între 55 micro m si 440 micro m (micrometri, adica o milionime de metru).

Porii măștilor sunt de 1000 de ori mai mari decăt virusul, astfel încât nu au cum sa blocheze pătrunderea virusului, așa cum o plasă care are mărimea găurilor din ea de 10 m, nu poate împiedica o muscă de 1 cm să treacă prin plasă. Cam acesta fiind raportul dintre porii din mască si mărimea virusului.

În plus, eficiența filtrării realizată de mască este foarte slabă, variind intre 0,7% -26% în cazul măștilor nechirurgicale, realizate din bumbac, în funcție de modul de țesere a pânzei, sau între 15% si 58% în cazul măștilor chirurgicale de tip N-95.

Multe studii au demonstrat că a purta sau a nu purta mască, de către cei care sunt infectați și au simptome, nu împiedică răspândirea de picături de salivă cu virusuri în ea. De asemenea, studiile au evidențiat că persoanele infectate, dar asimptomatice, nu răspandesc deloc picături de salivă infectate, prin strănut sau tuse. Dovezile științifice clinice contestă în continuare eficacitatea purtării măștilor de față, pentru a bloca transmiterea sau infecțiozitatea de la om la om.

Un studiu randomizat controlat (RCT) efectuat pe 246 de participanți [123 (50%) simptomatici)] a pus o parte din participanți să poarte măști, iar pe ceilalți să nu poarte măști chirurgicale, și a evaluat transmiterea virușilor, inclusiv a coronavirusului [26].

Rezultatele acestui studiu au arătat că printre persoanele simptomatice (cei cu febră, tuse, dureri în gât, nas înfundat, ect...) nu a fost nici o diferență între a purta și a nu purta masca de față, în ceea ce privește transmisia de picături, particule mai mari de >5 µm.

În rândul persoanelor asimptomatice, nu au fost detectate picături sau aerosoli coronavirus de la niciun participant cu sau fără mască, sugerând că persoanele asimptomatice nu transmit sau infectează alte persoane [26].

Acest lucru a fost susținut în continuare de un studiu privind infecțiozitatea, în care 445 de persoane asimptomatice au fost puse in contact apropiat cu un purtător asimptomatic SARS-CoV-2 (a fost pozitiv pentru SARS-COV-2), spațiu comun de carantină, pentru o medie de 4 până la 5 zile. Studiul a constatat că niciunul dintre cei 445 de indivizi nu a fost infectat cu SARS-CoV-2 confirmat de polimeraza de transcripție inversă în timp real [27].

O meta-analiză în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății a constatat că, în comparație cu persoanele care nu au purtat nici o mască, masca chirurgicală și respiratoarele N95 nu au fost eficiente împotriva transmiterii infecțiilor virale sau a bolilor asemănătoare gripei pe baza a șase studii randomizate si controlate. RCT [28].

Folosind analiza separată a 23 de studii observaționale, această meta-analiză nu a găsit niciun efect protector al măștii medicale sau al respiratorilor N95 împotriva virusului SARS [28].

O analiză sistematică recentă a 39 de studii, inclusiv 33.867 participanți în locații din comunitate (auto-raport de boală), a constatat ca nu exista nici o diferență între N95 respiratori, comparate cu măștile de față chirurgicale, sau în purtarea măștii chirurgicale, față de nepurtarea măștii, în ceea ce privește riscul de a dezvolta gripă sau simptome asemănătoare gripei, ceea ce sugerează ineficiența lor în blocarea transmisiilor virale în comunitate [29].

STUDIUL original integral, AICI

Traducere de A.A.