ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernele Braziliei, Egiptului, Ungariei, Poloniei, Indoneziei, Ugandei și al Statelor Unite au cosponsorizat joi, 22 octombrie 2020, în Washington, D.C., o reuniune virtuală pentru o semnare formală multinațională a Declarației de Consens de la Geneva pentru Promovarea Sănătății Femeilor și Consolidarea Familiei - „Geneva Consensus Declaration on Promoting Women's Health and Strengthening the Family” (numită astfel pentru că fusese plănuită să aibă loc la Geneva, însă întâlnirea fizică a Adunării Mondiale a Sănătății a fost amânată din cauza coronavirusului).
 
Această Declarație vizează clădirea coaliției pe patru piloni: 1. o sănătate mai bună pentru femei; 2. protejarea vieții umane; 3. întărirea familiei ca celulă de bază a societății; 4. protejarea suveranității fiecărei națiuni în politica globală. De exemplu, este dreptul suveran al fiecărei națiuni să aibă propriile legi privind avortul și să nu dea curs presiunilor externe, se arată pe pagina web a Departamentului Sănătății și Serviciilor Umane al SUA (HHS).

Textul Declarației poate fi citit integral aici

Semnatarii au reafirmat „demnitatea și valoarea inerente ale persoanei umane” și faptul că „fiecare ființă umană are dreptul inerent la viață”. De asemenea, s-au angajat să le asigure femeilor cadrul potrivit pentru a trece prin sarcină și naștere, iar cuplurilor, condițiile pentru a avea un copil sănătos. În plus, au evidențiat faptul că „avortul nu ar trebui promovat în nici un caz ca metodă de planificare familială” și că „orice măsuri sau schimbări legate de avort în cadrul sistemului de sănătate pot fi hotărâte doar la nivel național sau local, în conformitate cu procesul legislativ național”. S-a mai reafirmat că „copilul… are nevoie de măsuri speciale de protecție și îngrijire… atât înainte, cât și după naștere”, iar „măsurile speciale de protecție și asistență ar trebui adoptate pentru toți copiii, pe baza principiului interesului superior al copilului”. Mai mult, semnatarii au subliniat importanța familiei ca celula naturală și fundamentală a societății, având dreptul la protecție din partea societății și a Statului, și faptul că femeile însărcinate și copiii au dreptul la o îngrijire și asistență specială. 
 
„În numele Poloniei, am bucuria să cosponsorizez Declarația de Consens de la Geneva. Susținem această inițiativă importantă deoarece credem că familia are o însemnătate fundamentală pentru orice societate puternică și că orice femeie merită să trăiască o viață sănătoasă. Împreună suntem mai puternici”, a declarat Ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau. Mesajul său a fost postat pe contul de Twitter al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia.

Declarația a fost semnată de următoarele 32 de țări și rămâne deschisă pentru semnături suplimentare: Regatul Bahrain, Republica Belarus, Republica Benin, Republica Federativă a Braziliei (cosponsor), Burkina Faso, Republica Camerun, Republica Democratică Congo, Republica Congo, Republica Djibouti, Republica Arabă Egipt (cosponsor), Regatul Eswatini, Republica Gambia, Republica Haiti, Ungaria (cosponsor), Republica Indonezia (cosponsor), Republica Irak, Republica Kenya, Statul Kuwait, Statul Libia, Republica Nauru, Republica Niger, Sultanatul Oman, Republica Islamică Pakistan, Republica Polonă (cosponsor), Regatul Arabiei Saudite, Republica Senegal, Republica Sudanul de Sud, Republica Uganda (cosponsor), Emiratele Arabe Unite, Statele Unite ale Americii (cosponsor), Republica Zambia.