ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Interceptori de tip Standard Missile-3 (SM-3), care urmează să fie staționați până la sfârșitul acestui an în România, au fost testați de Agenția americană pentru Apărare antirachetă (MDA) și Sistemele de Apărare antirachetă balistică (BMDS), a anunțat viceamiralul James Syring, directorul MDA, conform Mediafax.

Un complex Aegis Ashore BMD va fi instalat de Statele Unite în România până la sfârșitul lui 2015 și un sistem similar, în Polonia, până în 2018.

"Testul de astăzi (N.R. ieri) a demonstrat că aceeași capabilitate Aegis Ballistic Missile Defense, folosită pe mare și operațională de ani de zile, va fi în curând operațională pe uscat în cadrul Fazei a 2-a a Abordării europene adaptabile în faze (EPAA) în România", a declarat Syring, citat de portalul rus Sputnik.

Modulul IB SM-3 este un vehicul care distruge rachete balistice prin impact, la o viteză extrem de mare.

"Indiferent cum îl lansezi, SM-3 poate detecta amenințări în spațiu și le distruge", a declarat președintele Raytheon Taylor Lawrence.

"Flexibilitatea în mobilizarea (interceptorilor de tip) SM-3 pe uscat sau mare le extinde comandanților noștri și aliaților noștri din întreaga lume opțiunile în ceea ce privește protecția", a subliniat Lawrence.

Un interceptor de tip SM-3 a fost testat pentru prima dată în vederea interceptării și distrugerii unei rachete balistice - în teatrul european - pe 20 octombrie.

Programul EPAA include mobilizarea unor nave dotate cu sistemul de interceptare a rachetelor ballistice Aegis în Mediterana și interceptorul Aegis adaptat pentru uscat în România și Polonia.

Rusia și-a exprimat în mai multe rânduri îngrijorarea față de crearea acestui scut antirachetă american în Europa, aprobat în 2010, la Summitul NATO de la Lisabona.

Un grup de state europene, între care România, Polonia, Spania și Turcia, au fost de acord atunci să găzduiască elemente ale scutului pe teritoriile lor.