ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



ACTUALIZARE 22:10 Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat joi retragerea SUA din tratatul internațional Cer Deschis (Open Skies), care permite verificarea mișcărilor militare și a măsurilor de limitare a armelor în țările semnatare, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Rusia nu a respectat tratatul. Atât timp cât nu respectă tratatul, ne vom retrage”, a anunțat liderul de la Casa Albă.
 
ȘTIRE INIȚIALĂ Statele Unite și-au anunțat intenția de a se retrage din tratatul internațional „Cer Deschis”, motivând că Rusia ar fi încălcat de mai multe ori prevederile acordului, informează joi Reuters, citând oficiali care au dorit să își păstreze anonimatul. De la anunțarea intenției și până la retragerea efectivă din tratat urmează a fi parcurse un set de etape întinse pe o durată de șase luni, potrivit Agerpres

Tratatul - la care au aderat 35 de țări până în 2002, printre care și România - permite survolarea teritoriilor respective de către aeronave de observație neînarmate.

Oficiali de rang înalt din administrația SUA au precizat într-o discuție cu un grup restrâns de reporteri că retragerea va respecta termenii tratatului. Unul dintre ei a afirmat că, după un proces de revizuire care a durat șase luni, „a devenit evident că nu mai este în interesul Americii să rămână parte a tratatului Cer Deschis”, pretinzând că Rusia ar încălca acordul și l-ar aplica în moduri care pot contribui la amenințări militare la adresa Statelor Unite și a aliaților lor. Aceasta, după ce SUA s-au retras în 2019 și din Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare (INF) cu Federația Rusă.

Oficialii citați au dezvăluit că Washingtonul a început, în schimb, noi negocieri cu Moscova în domeniul nuclear. Potrivit unuia dintre ei, obiectivul este „crearea următoarei generații de măsuri de control al armelor nucleare”, iar Statele Unite își mențin angajamentele privind controlul armamentului, securitatea în Europa și față de „un viitor care restricționează semnificativ armele nucleare”. El a adăugat că „Rusia va fi răspunzătoare de respectarea acordurilor viitoare”.
 
Pe de altă parte, oficialii ruși neagă acuzațiile părții americane și atrag atenția că retragerea SUA din Tratatul „Cer Deschis” va dăuna intereselor aliaților SUA din Europa.

„Această mișcare nu numai că va înrăutăți situația stabilității strategice și a securității militare în Europa, dar ar putea totodată leza interesele aliaților SUA care fac parte din acest acord european”, a afirmat joi ministrul-adjunct al Afacerilor Externe de la Moscova, Alexander Grușko, pentru Agenția rusă de știri TASS.

Încercările SUA de a motiva retragerea din Tratatul „Cer deschis” ca o reacție la presupusele încălcări ale acestuia de către Rusia sunt complet nefundamentate, a declarat joi directorul Departamentului pentru Neproliferarea și Controlul Armamentului din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Vladimir Yermakov, pentru Agenția rusă de știri TASS.

„Este complet nefondat, am comentat în repetate rânduri pe această temă. Nu e prima dată când SUA încearcă să prezinte lucrurile ca și când Rusia ar încălca ceva, să interpreteze acest lucru ca pe un pretext pentru retragerea lor din acorduri privind controlul armelor. Suntem pregătiți pentru o cooperare egală cu SUA. Toate aspectele au fost aranjate destul de adecvat în cadrul tratatului, fapt confirmat și de aliații SUA din NATO”, a adăugat Vladimir Yermakov.