ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite au exercitat presiuni asupra Marii Britanii, în încercarea de a-l forța pe prințul Andrew să coopereze cu anchetatorii în legătură cu acuzațiile de abuzuri sexuale, informează Daily Mail.

Anchetatorii care investighează cazul lui Ghislaine Maxwell ar dori să vorbească cu ducele de York despre prietenia sa cu finanțatorul pedofil.

Mai mulți membri ai guvernului lui Biden au reafirmat „relația strânsă” dintre SUA și Marea Britanie în ceea ce privește oferirea de „asistență juridică” în chestiuni penale, pe fondul frustrării crescânde legate de refuzul prințului Andrew de a sta de vorbă cu anchetatorii.

Un reprezentant al guvernului american a declarat pentru The Sun: „SUA și Marea Britanie au o relație strânsă, productivă și solidă în ceea ce privește aplicarea legii și asistența juridică reciprocă.

Continuăm să păstrăm zilnic un contact strâns în legătură cu multe cazuri active și vom solicita în continuare asistență în chestiuni penale, deoarece oferim în schimb o asistență similară”.

Anul trecut, procurorii i-au trimis guvernului britanic o solicitare oficială, cunoscută sub numele de cerere în cadrul tratatului de asistență juridică reciprocă (MLAT), prin care cereau să obțină acces la prințul Andrew pentru a putea vorbi cu acesta.

MLAT este o procedură utilizată în cadrul anchetelor penale pentru a colecta materiale din țări străine care nu pot fi obținute rapid pe bază de cooperare, dar se pare că ducele de York încă refuză să coopereze.

Andrew rămâne o persoană de interes pentru procurorii din cadrul biroului Procuraturii SUA pentru Districtul de Sud din New York - dar aceștia nu se așteaptă să îl poată interoga în viitorul apropiat - sau vreodată.

În calitate de persoană de interes, fiul reginei este văzut cel puțin ca un potențial martor - iar interogarea sa ar face parte din ancheta privind posibilii coautori.

Procurorii au declarat la începutul acestei luni că Andrew, în vârstă de 61 de ani, „a încercat să se prezinte în mod fals publicului ca fiind dornic și dispus să coopereze”, dar nu a acordat nici un interviu autorităților federale și a refuzat în mod repetat cererile de a vorbi cu anchetatorii. 

Giuffre, care era cunoscută sub numele de Virginia Roberts, susține că Epstein a forțat-o să întrețină relații sexuale nedorite cu Andrew în casa londoneză a cunoscutei englezoaice Ghislaine Maxwell - presupusa femeie a lui Epstein. 

D-na Giuffre l-a dat acum în judecată pe prințul Andrew la un tribunal din New York pentru un presupus „viol de gradul întâi”, agresiune sexuală și abuz sexual, susținând că a crezut că va fi ucisă de Epstein dacă nu se culcă cu Andrew.

Ducele de York a negat vehement acuzațiile. 

La începutul acestei luni, cel mai înalt ofițer de poliție din Marea Britanie, Dame Cressida Dick, a dezvăluit că le-a spus detectivilor de la Met să verifice afirmațiile împotriva prințului, avertizând că „Nimeni nu este mai presus de lege”.

Ghislaine Maxwell a pledat nevinovată la acuzațiile potrivit cărora a procurat adolescente pentru ca Epstein să le abuzeze sexual între 1994 și 2004. Se așteaptă ca ea să fie judecată în noiembrie. 

Jeffrey Epstein a murit „sinucis” în celula sa din închisoare în 2019, după ce a fost acuzat de trafic sexual. Ancheta a continuat și după moartea inculpatului.

Reprezentanții prințului Andrew au refuzat să comenteze, dar au negat anterior orice vină legată de necooperare.