SUA iau în considerare reducerea sancțiunilor împotriva Moscovei

Casa Albă a cerut Departamentului de Stat și Trezoreriei să elaboreze opțiuni pentru relaxarea sancțiunilor împotriva Rusiei pentru ca oficialii americani să le discute cu reprezentanții ruși în zilele următoare, însă nu este clar ce ar putea cere în schimb Washingtonul de la Moscova, relatează Reuters, citat de Știripesurse.
Statele Unite elaborează un plan pentru a oferi potențial Rusiei o reducere a sancțiunilor, în timp ce președintele Donald Trump încearcă să restabilească legăturile cu Moscova și să oprească războiul din Ucraina, au declarat pentru Reuters un oficial american și o altă persoană familiarizată cu această chestiune.
Astfel, Casa Albă a cerut Departamentului de Stat și Departamentului Trezoreriei să elaboreze o listă de sancțiuni care ar putea fi relaxate pentru ca oficialii americani să le discute cu reprezentanții ruși în zilele următoare, ca parte a discuțiilor mai ample ale administrației cu Moscova pentru îmbunătățirea relațiilor diplomatice și economice, au declarat sursele Reuters.
Potrivit acestora, birourile de sancțiuni elaborează în prezent o propunere de ridicare a sancțiunilor pentru anumite entități și persoane, inclusiv unii oligarhi ruși.
Așa-numitele documente privind opțiunile sunt redactate adesea de funcționarii care lucrează la sancțiuni, dar solicitarea specifică a Casei Albe din ultimele zile pentru un astfel de document subliniază dorința lui Trump și a consilierilor săi de a relaxa sancțiunile împotriva Rusiei ca parte a unui potențial acord cu Moscova.
Nu a fost imediat clar ce ar putea solicita în mod specific Washingtonul în schimbul unei eventuale reduceri a sancțiunilor, menționează Reuters.
Rusia este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume și, dacă sancțiunile americane asupra sistemului său energetic ar fi relaxate, ar putea ajuta la prevenirea creșterii prețurilor combustibililor, dacă Trump ia măsuri drastice împotriva exporturilor de petrol din Iran, membru OPEC.
Kremlinul a descris anul trecut relațiile ca fiind „sub zero” cu administrația lui Joe Biden, un democrat care a sprijinit Ucraina cu ajutor și arme și a impus sancțiuni dure Rusiei pentru a o pedepsi pentru invazia sa din 2022. Dar Trump, care a promis un sfârșit rapid al războiului, a inversat rapid politica americană deschizând discuții cu Moscova, prefațate de un apel telefonic către președintele rus Vladimir Putin pe 12 februarie. Au urmat apoi întâlniri între oficiali americani și ruși în Arabia Saudită și Turcia.
Sancțiunile SUA împotriva Rusiei de la invazia Ucrainei din 2022 au inclus măsuri menite să limiteze veniturile din uriașa industrie petrolieră și de gaz a țării și să slăbească capacitatea acesteia de a finanța războiul.
Guvernele occidentale, sub coordonarea Washingtonului, au impus un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru exporturile de petrol ale Rusiei. De asemenea, Biden a lovit Moscova cu sancțiuni impuse companiilor energetice rusești și navelor care transportau petrol rusesc. Cele mai dure măsuri ale Washingtonului de până acum, la 10 ianuarie, au fost luate cu puțin timp înainte ca Biden să-și părăsească funcția.
În ianuarie, Trump a amenințat că va spori sancțiunile împotriva Rusiei dacă Putin nu va fi dispus să negocieze încetarea războiului din Ucraina. Dar, mai recent, oficialii administrației Trump au recunoscut în mod deschis posibilitatea de a relaxa sancțiunile împotriva Moscovei. Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat, într-un interviu acordat Bloomberg Television la 20 februarie, că Rusia ar putea obține relaxări economice, în funcție de modul în care va aborda negocierile în următoarele săptămâni. Și Trump a declarat reporterilor la 26 februarie că sancțiunile împotriva Rusiei ar putea fi relaxate „la un moment dat”.
Potrivit surselor Reuters, Casa Albă a cerut oficialilor de la Departamentul de Stat și de la Trezorerie să elaboreze un posibil plan de reducere a sancțiunilor înainte ca Trump să prelungească săptămâna trecută starea de urgență din cauza situației din Ucraina. Starea de urgență sancționează anumite active și persoane implicate în războiul din Rusia. Aceste măsuri, impuse de administrația președintelui de atunci Barack Obama, sunt în vigoare din martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea.
Nu este clar ce sancțiuni împotriva Rusiei ar lua în considerare administrația Trump să ridice mai întâi. Trump ar putea emite un ordin executiv care ar permite administrației să înceapă procesul de relaxare a unor sancțiuni împotriva Rusiei, dar ar trebui, de asemenea, să solicite aprobarea Congresului pentru a ridica măsurile privind anumite entități, a declarat John Smith, partener la firma de avocatură Morrison Foerster și fost șef al Biroului de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei.
Din 2022, Rusia a reușit să construiască o economie de război prin creșterea cheltuielilor militare și a producției industriale. Dar experții spun că economia țării este vulnerabilă și are nevoie disperată de reducerea sancțiunilor occidentale.
Rusia spune că este deschisă cooperării economice. Kremlinul a declarat săptămâna trecută că Rusia are o mulțime de zăcăminte de metale rare și că este deschisă la încheierea de acorduri pentru dezvoltarea acestora, după ce Putin a menționat posibilitatea unei astfel de colaborări cu SUA.
Orice acord economic oficial cu Moscova ar necesita probabil ca SUA să reducă sancțiunile.
Trump a încercat să încheie un acord cu Ucraina în domeniul mineralelor - în Ucraina se află zăcăminte de litiu și minerale rare - ca răsplată pentru ajutorul de miliarde de dolari acordat de SUA. Cu toate acestea, niciun acord nu a fost semnat după întâlnirea explozivă din Biroul Oval între Trump și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vineri.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Bombă de proporții: JUSTIȚIA A SUSPENDAT LOVITURA DE STAT! Curtea de Apel a anulat hotărârea abuzivă a CCR. Turul II Înapoi

După ce au ”pierdut” Coiful Dacic, olandezii vor și sculpturile lui Brâncuși

PANICĂ în Spania, Portugalia și Franța după ce țările UE au fost afectate de o pană masivă de curent electric. ACTUALIZARE: Motivul ”științific” este enunțat ca fiind un ”fenomen atmosferic rar”. Peninsula Iberică PARALIZATĂ - Noaptea aduce HAOSUL

SISTEMUL CONTRAATACĂ: Alexandru Vasile, judecătorul curajos care a suspendat anularea alegerilor, atacat de CSM! - SOLIDARITATE! Cine este eroina Gheorghița Popescu, cea care a încercat urgentarea deciziei motivând apropierea alegerilor

Bombă cu ceas pe masa CNSAS! ”Dosarul de Securitate al președintelui CCR, Marian Enache, este la DGIA, serviciul secret al Armatei”. Paralela cu cazul Traian Băsescu, alias ”Petrov”

Viganò: Conclavul este falsificat – De aceea, viitorul Papă nu va avea autoritate
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Persoane: Donald Trump Vladimir Putin
Subiecte: sancțiuni contra Rusiei
Organizații: Administrația de la Kremlin Administrația Donald Trump
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)