ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statele Unite trimit aproape 3.000 de soldați suplimentari în Polonia și România pentru a consolida apărarea Europei de Est. Iar asta, în timp ce armatele rusă și belarusă au efectuat ample exerciții militare în apropierea graniței bieloruse cu Ucraina. În România, SUA relochează un escadron Stryker de militari americani din Vilseck, Germania.

O parte a escadronului, care va fi numit Task Force (TF) Cougar, a intrat în România miercuri seară, urmând să traverseze țara până la baza militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, precizează agenția Reuters. Forțele americane folosesc baza aeriană Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră din 1999. România, membră NATO din 2004, găzduiește, de asemenea, un sistem de apărare împotriva rachetelor balistice. 

Joi în cursul zilei, Ministerul Apărării Naționale a transmis live pe Facebook ajungerea primul convoi cu tehnică militară americană la Râmnicu Vâlcea. VIDEO


Escadrila Stryker, concepută pentru a fi desfășurată rapid, se va adăuga celor 900 de soldați pe care SUA îi au în prezent în rotație în România, unii ca parte a forței NATO și alții, în cadrul unor acorduri bilaterale distincte.

Franța s-a oferit, de asemenea, să conducă o viitoare misiune a NATO în România, care ar putea avea aproximativ 1.000 de soldați din diferite țări, iar o decizie ar putea fi luată la următoarea reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO de la jumătatea lunii februarie.

Pe de altă parte, Rusia și Belarus au efectuat joi exerciții militare comune în regiunea Brest, aproape de granița bielorusă cu Ucraina, relevă Agerpres

În ajunul acestor exerciții, armata rusă a publicat o înregistrare video în care poate fi văzută o baterie de sisteme antiaeriene S-400, țintindu-și rachetele spre cer de pe un teren înzăpezit în regiunea belarusă Brest, la frontiera cu Ucraina. VIDEO:


Armatele Rusiei și Belarusului nu au precizat numărul de soldați și echipamente ce participă la aceste exerciții, dar Occidentul afirmă că 30.000 de militari ruși au fost desfășurați în Belarus în acest cadru.

Desfășurarea acestor soldați a fost imediat denunțată de președinția ucraineană ca fiind un mijloc de "presiune psihologică" folosit de Rusia, care a comasat începând din noiembrie peste 100.000 de soldați lângă frontiera cu Ucraina. VIDEO: