Este trist ce se întâmplă în aceste vremuri însă așa cum am mai spus fiecare generație are încercările ei și felul ei de mucenicie. Pelerinajul de la Iași este unul din cele mai mari pelerinaje din țară. La el participau creștini ortodocși din întreaga țară dar și oameni care nu sunt creștini ortodocși și totuși, veneau să se roage Sfintei Cuvioase Parascheva. În acest an se încearcă să fim ținuți la distanță din cauza acestei pandemii. Sigur, niciodată nu vom auzi "stați departe de biserică că așa vrem noi", ci mereu vom auzi "facem asta pentru binele vostru" . Da, sigur. Mă întreb dacă în ultimii 30 de ani într-adevăr ne-a mai vrut cineva binele. Dar nu trebuie să ne pierdem nădejdea. Vă spun ceva ceea ce nu știu ei, cei de sus care stau pe canapelele din piele fără măști și la pahare de whisky.
 
Poate că ne pot ține pe noi departe de moaștele sfinților dar pe sfinți nu poate să îi țină nimeni departe de noi. Sfinții sunt cu noi, sunt pretutindeni, ne însoțesc, atâta vreme cât avem credință cât un bob de muștar. Cât timp ne rugăm lor, ei vin lângă noi în chip nevăzut și ne ajută la greu. Acum 10 ani voiam să îmi aleg un sfânt ocrotitor. Pe atunci nu știam de Sfântul Corneliu Sutașul, al cărui nume îl port. Și tot ceream un sfânt la care să alerg atunci când am nevoie de ajutor, când nevoie de o stare de liniște. Totul până când am observat că tot ceea era bine pentru mine, adică probleme rezolvate, oameni care mă ajutau în diferite situații aveam ceva în comun: Sfânta Cuvioasă Parascheva.
 
Într-o zi am avut un gând să într-o biserică care era în drumul meu. Am intrat pur și simplu. Nu știam ce hram are dar dacă așa am avut în gând am intrat.
 
Când am intrat m-am îndreptat direct spre o raclă. În raclă se aflau veșmintele Sfintei Cuvioase Parascheva. De atunci am zis ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să îmi fie ocrotitoare. Mereu simt ajutorul Sfintei Cuvioase Parascheva dar an de an se întâmplă un lucru. În anii când nu ajung la Iași primesc de la cunoștințe daruri de la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Primesc un mir, o iconiță, un acatist. Însă în anii când ajung la Iași, nu mai primesc nimic pentru că reușesc să ajung la Iași. Anul acesta am primit în dar aceleași daruri. Nădăjduiam totuși să ajung dar iată că într-adevăr, se pare că nu voi ajunge dar Sfânta Parascheva nu a vrut ca tristețea să îmi cuprindă sufletul. Spun aceste cuvinte spre mărturisea Sfintei Cuvioase Parascheva și spre nădejde. Adică fraților, sfinții știu încercările noastre. Noi nu mai putem ajunge la ei dar ei pot ajunge la noi. Însă există un "dar". Dar trebuie și noi să ne rugăm mai mult, să ne iubim mai mult, să ne spovedim mai des. Nu este de ajuns doar să citim un acatist și gata. Trebuie să ne rugăm cu genunchii plecați, cu inima către Dumnezeu și dragoste față de sfântul respectiv.
 
Credeți că Sfânta Parascheva ne va lăsa așa supărați? Nu cred. Dar nici noi să nu ne culcăm pe o ureche. Să nu zicem "lasă că ne ajută Sfânta Parascheva" și gata. Nu este suficient. Trebuie să îi citim acatistul zilnic, să ne amintim de ea în fiecare zi, să ne spovedim, să postim și apoi este rânduiala lui Dumnezeu. În aceste momente nu trebuie să stăm indiferenți. Trebuie să ne plecăm genunchii la rugăciune toți creștinii ortodocși. Dar toți! Cu toții știm de manevrele politice și totuși ei își fac planurile în continuare. Dar singurul motiv pentru care îi putem învinge este întoarcerea noastră către Dumnezeu. Unii zic "vreau să merg la restaurant" alții " vreau să merg la mare". Pai pentru aceste motive nu vom birui pe NIMENI. Singurul motiv de biruință este Dumnezeu. Ce ne spune Mântuitorul? "Îndrăzniți, Eu am biruit lumea" . Așadar să îndrăznim. Trebuie să ne rugăm și mai mult. După perioada stării de urgență am cam lăsat garda jos dar nu mai este vremea de relaxare. Sus garda, sus rugăciunea, "sus să avem inimile".Nu mai avem timp de cele lumești. Sfânta Parascheva ne poate ajuta dar dacă nici noi nu ne rugăm.....atunci nici Dumnezeu nu ne mai poate ajuta. Credem în Sfânta Cuvioasă Parascheva? Atunci haideți să citim cât mai mulți acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva în fiecare zi până în ziua prăznuirii și nu numai, ci fiecare după cum crede de cuviință. Vă spun, Sfânta Cuvioasă Parascheva nu va întârzia să ne răspundă.

Sfântă Cuvioasă Parascheva, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi păcătoșii!