ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La mii de kilometri distanță de brutalitatea războiului din Gaza, Tariq Hamouda și soția sa Manal sunt neîncrezători în urma pierderii a trei generații din familia lor, scrie CNN

Americanii palestinieni, care locuiesc în Maple Grove, Minnesota, spun că a trecut mai bine de o săptămână de când au aflat că 42 de rude au fost ucise în operațiunea Israelului în Gaza și încă nu reușesc să înțeleagă pe deplin vestea.

Hamouda spune că soția sa, al cărei nume de fată este Saqallah, a pierdut patru frați, o soră și majoritatea copiilor lor când două explozii au distrus complexul familiei Saqallah la 19 octombrie în cartierul Sheikh Ejleen din orașul Gaza.

Hamouda și familia spun că a fost vorba de un atac aerian israelian. Israelul a lansat numeroase lovituri aeriene asupra orașului Gaza începând cu 7 octombrie, inclusiv mai multe lovituri în zonă în acea zi.

O înregistrare video filmată de un vecin și furnizată CNN arată ce a mai rămas din complexul familiei; ruine carbonizate și moloz, din ceea ce rudele spun că erau trei clădiri, acum înconjurate de case practic neatinse din zona rezidențială.

"Până aseară, ea încă nega [ceea ce s-a întâmplat]", a declarat Hamouda pentru CNN joi, referindu-se la Manal. Dar durerea care se simte în casa lor din Midwest este foarte reală.

"Ea iubește fiecare membru al familiei sale. Și-a petrecut vara cu ei", a explicat Hamouda, care spune că el și soția sa sunt originari din același cartier din Gaza, dar locuiesc în Minnesota din 2004.

De atunci, a existat teamă și numeroase conflicte între Israel și grupurile militante din Gaza, dar nimic de genul acesta, spune el.
 
În sudul Floridei, vărul lui Manal, Eyad Abu Shaban, este la fel de tulburat. "Este ca și cum întreaga ta lume se oprește", a spus el.

"Nu este vorba de unul, doi, trei sau patru - sunt 42 de membri, este foarte greu să faci față".

Abu Shaban spune că persoanele decedate au vârste cuprinse între trei luni și 77. Toți stăteau într-un singur complex.
 
Unchiul său, Essam Abu Shaban, soția Layla Saqallah și fiul lor, Ahmed, se numără printre cei uciși. Pentru a evita loviturile aeriene israeliene, aceștia au evacuat cartierul Tel El Hawa din apropiere și s-au refugiat în casa familiei Saqallah, spune Abu Shaban.

Înainte de atacurile aeriene, IDF a sunat pentru a anunța că ar putea exista activitate militară în zonă, dar nu li s-a spus niciodată să își evacueze casa, spune Hamouda că membrii supraviețuitori ai familiei i-au spus.

Au bombardat casele cu avertismente și fără avertismente", a spus el, deplângând faptul că există multă teamă, confuzie și nu au unde să se ducă.

Soacra sa se afla pe un balcon când a fost lovită prima lovitură, spune Hamouda. Ea a reușit să fugă cu ajutorul unei rude care, de asemenea, a supraviețuit.

O a doua lovitură a distrus complet complexul, ucigând zeci de rude, spune el.

O înregistrare video filmată de membrii supraviețuitori ai familiei și furnizată pentru CNN arată numeroasele cadavre - înfășurate în giulgiuri albe de înmormântare - fiind puse într-o groapă comună.

"Soacra mea a spus că fiii ei au încercat să evacueze, dar nu au avut timp", a declarat Hamouda, adăugând că familia sa nu a fost implicată în activități militante și că "nu au avut de-a face cu absolut nimic".

Abu Shaban, un dezvoltator imobiliar din Boca Raton, a declarat că familia sa era formată doar din civili și a numărat printre ei numeroși profesioniști din domeniul medical.
 
From left, Khalo Omar, Khalo Saed and Khalo Ameed
 
(De la stânga la dreapta, doctorii Omar Saqallah, Saed Saqallah și Ameed Saqallah s-au numărat printre cele 42 de rude ucise pe 19 octombrie)