ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Klaus Iohannis nu dorește o revizuire mai amplă a Constituției acum, ci doar pentru a implementa rezultatul referendumului. După ce unele voci politice, cel mai vocal fiind fostul premier Victor Ponta, au sugerat că s-ar putea face o revizuire mai amplă a Constituției cu această ocazie, Iohannis a respins o astfel de propunere.  Înainte de consultările pe care le-a avut marți la Cotroceni cu formațiunile politice parlamentare, Iohannis a declarat că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie implementat urgent, scrie cotidianul.ro. 

„Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituției în această configurație, avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum și acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau modernizare sau o nouă Constituție, atunci acest lucru trebuie discutat ulterior și trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituției. În acest moment după părerea mea condițiile pentru o amplă revizuire a Constituției nu sunt date”, a afirmat Klaus Iohannis, marți, la Palatul Cotroceni, înainte de consultările cu partidele.

În opinia sa, referendumul de validare a revizuirii Constituției trebuie suprapus peste unul dintre scrutinele ce urmează, respectiv prezidențiale, locale sau parlamentare, dar nu neapărat prezidențiale.

Întrebat când crede că ar putea avea loc un referendum pentru revizuirea Constituției, mai repede sau la alegerile locale de anul viitor, Iohannis a răspuns: „Ce referendumul pentru revizuirea Constituției pentru implementarea a ce s-a votat acum trebuie organizat când se poate și cu cât mai repede, cu atât mai bine, pe de altă parte având în vedere că avem 4 alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ar fi cel puțin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de 4 ori plus încă o dată. Nu este nici un fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile care vor veni în următorul an”.

Iohannis a adăugat că „prezidențialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidențiale, putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”.


Înaintea începerii consultărilor cu PNL și USR la Cotroceni, președintele  a explicat că referendumul a fost câștigat de el împreună cu românii și este evident că acesta trebuie implementat.

„Partidele politice. Am convocat aceste consultări după ce a fost foarte clar că referendumul a fost câștigat de mine împreună cu românii și după ce am aflat cu toții rezultatele la alegerile europarlamentare. Acum este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislație, însemnând în constituție și în lege. Avem cu siguranță cele 2 chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârșitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicției de a acorda amnistie și grațiere corupților, iar a doua chestiune interdicția dată guvernului de a emite OUG în domeniu legilor justiției, a politici penale și sigur trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea OUG și altor instituții decât Avocatului Poporului”, a afirmat Klaus Iohannis