ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sabia lui Tudor Vladimirescu, una din armele de tezaur ale României, este expusă pentru prima oară în alt loc decât Muzeul Național de Istorie. La Târgu Jiu, unde autoritățile aniversează 610 ani de la atestarea documentară a municipiului.

Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu" găzduiește în aceste zile vernisajul expoziției „Sabia lui Tudor Vladimirescu – Acasă după 195 de ani".
 
Potrivit Muzeului Național de Istorie a României, deținătorul exponatului, sabia este una cu teacă, de tip oriental, lamă încovoiată și tăiș exterior, iar garda este deschisă, cu extremitățile brațelor lățite în formă de frunze cu nervuri, scrie gorjdomino.ro.

„Sabia este pentru prima dată la Târgu Jiu, cu prilejul împlinirii a 610 ani de atestare documentară a orașului. Sabia datează din anii 1761-1762. A fost dăruită lui Tudor Vladimirescu de către de țarul Rusiei, pentru participarea între 1800 și 1812 la Războiul Ruso-Turc. Sabia are inscripționată numele lui Tudor Vladimirescu în litere chirilice, iar pe revers sunt trecute o serie de caractere orientale, sabia fiind realizată într-un atelier din Imperiul Otoman, probabil la Damasc. Este de categorie Tezaur. Are o semnificație artistică, pe lângă cea istorică, pentru că mânerul este deosebit de decorat. A fost folosită de Tudor Vladimirescu și la Revoluția din 1821. Nu a mai fost scoasă până acum din Muzeul Național de Istorie. A fost transportată cu o mașină specială de valori în condiții de maximă securitate”, a spus Florin Georgescu, muzeograf venit de la București.

Pe lângă sabia propriu-zisă, vor mai putea fi admirate și câteva piese de la 1821 ce provin de la Muzeul Olteniei, printre care steagul de luptă al lui Tudor Vladimirescu, dar și costume populare, monede și arme din epoca respectivă.  Turiștii vor putea achiziționa și diferite suveniruri, dar și declarația de la Padeș, care va fi tipărită pe un pergament.