ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tehnologia 5G se va implementa și în România, mai devreme sau mai târziu, și depinde doar de noi dacă vom fi printre primii sau printre ultimii care o vor adopta, a declarat, luni, Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), în calitate de participant la conferința online „Future of connectivity - 5G”, organizată de Jumptosmart.ro în parteneriat cu Public Affairs Solutions și Asociația Română de Relații Publice (ARRP), potrivit Agerpres.

„Tehnologia 5G este baza Revoluției industriale 4.0. 5G se va implementa și în România, așa cum se va implementa peste tot în lume, mai repede sau mai târziu. Depinde doar de noi dacă vom fi printre primii sau printre ultimii. Dacă e să vorbim din perspectiva statului român, există câteva avantaje substanțiale pe care tehnologia 5G le aduce: (...) Se va mări gradul de incluziune digitală printr-o mai bună acoperire a razei de oferire de servicii de date în România. Dacă astăzi mai există anumite zone albe, în care nu există semnal 4G sau 3G sau există și în aglomerațiile urbane zone în care semnalul este de mai proastă calitate, acest lucru se va îmbunătăți foarte mult odată cu apariția tehnologiei 5G și serviciile oferite vor putea fi de o mai bună calitate și de mare diversitate. În final, va crește accesibilitatea serviciilor oferite atât în mediul urban, cât și în mediul rural”, a afirmat Sabin Sărmaș.

Șeful ADR a admis că implementarea 5G a dat naștere la discuții și preocupări legate de securitatea cibernetică, însă el consideră că noua tehnologie ar putea duce, în final, la o creștere a acestui tip de securitate.

„În această componentă industrială avem și o componentă de IoT (Internetul Lucrurilor, n.r.). Dacă e să vorbim de servicii publice oferite către cetățeni, și începem cu sănătatea, putem merge dincolo de acest aspect și ne putem gândi la medicina oferită la distanță cetățenilor folosind acele dispozitive wearable pe care oamenii le folosesc deja și care vor putea fi mult mai complexe și vor putea să transmită alte tipuri de date, mult mai multe. Putem să vorbim nu numai despre orașe inteligente, așa cum vorbim astăzi despre Constanța și Cluj, ci și despre sate inteligente, ferme inteligente, ducând astfel confortul vieții din zona urbană și către zonele rurale. Nu în ultimul rând, serviciile de securitate în sine vor fi de mai bună calitate pentru serviciile publice online. Chiar dacă 5G vine cu multe discuții și preocupări legate de securitatea cibernetică, în final această tehnologie poate să permită o creștere a securității cibernetice, în general. Depinde doar de noi cât de repede vom îmbrățișa această tehnologie, pentru că ea va veni în final, cum vine orice tehnologie peste noi și ne va cuceri. Este important să fim primii, să înțelegem avantajele acestui tip de tehnologie”, a opinat Sabin Sărmaș.

ANCOM a anunțat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârșitul trimestrului III al acestui an, și-a propus să definitiveze documentația de licitație pentru frecvențele 5G, iar organizarea procedurii de selecție pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

Inițial, la finele lunii octombrie 2019, arbitrul telecom menționa că licitația pentru acordarea licențelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiții, transpunerea setului de măsuri de la Comisia Europeană aferente securității rețelelor, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislația primară și adoptarea Hotărârii de Guvern pentru prețurile de pornire și calendarul de achitare a taxelor.
 
Contrar aspirațiilor reprezentanților autorităților din România, societatea civilă s-a manifestat defavorabil față de adoptarea acestei tehnologii, considerate a avea riscuri majore la adresa sănătății umane și a mediului înconjurător. Dezbateri publice și proteste au avut loc la finalul anului 2019 și începutul anului 2020, scoțând în evidență o opoziție puternică și argumentată a societății față de riscurile implementării noii tehnologii în telecomunicații.
 
În 2019, autoritățile regiunii Bruxelles, inima Uniunii Europene, nu și-au dat acordul pentru instalarea infrastructurii 5G până când nu vor fi garantate norme de siguranță pentru sănătatea cetățenilor.