ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, a suferit o scurgere de gaze în Marea Baltică.
 
Germania suspectează că deteriorarea sistemului de gazoducte Nord Stream, utilizat pentru transportul gazului rusesc către Europa, a fost rezultatul unui sabotaj, relatează Bloomberg. Scurgerile masive dovedesc însă că Germania nu a sistat importul de gaze din Rusia prin North Stream. FOTO SUS

Dovezile indică un act violent, mai degrabă decât o problemă tehnică, potrivit unui oficial german din domeniul securității, care a cerut să rămână anonim atât timp cât problema este în curs de investigare. (Hartă: Gazoductele rusești)


 (Legendă:linie întreruptă- gazoduct nefuncțional)
 
Ca răspuns la scurgerile din gazoductele din Marea Baltică, Danemarca a anunțat că înăsprește securitatea în jurul sistemelor energetice.

Este cel mai clar semnal de până acum că Europa va trebui să supraviețuiască în această iarnă fără gazul rusesc

"Este greu de imaginat că acestea sunt coincidențe", a declarat marți reporterilor Mette Frederiksen, prim-ministrul Danemarcei. "Nu putem exclude sabotajul".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, înainte de rezultatele unei anchete, este "prematur" să se speculeze dacă avariile au legătură cu sabotajul.
 
"Ieri, au apărut informații atât de la Gazprom, cât și de la compania operatoare. Este o veste foarte îngrijorătoare. Într-adevăr, este vorba despre unele distrugeri ale conductei, nu este încă clar de ce fel", a declarat Peskov, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Ministerul german al Economiei a declarat că investighează trei scurgeri simultane de gaze în Marea Baltică, provenite de la conductele Nord Stream avariate.
 
Scurgerile au fost atât de mari încât au fost văzute pe radarele navelor aflate în apropiere, a precizat Garda de Coastă suedeză.

O investigație a autorităților germane, daneze și suedeze este dificilă, deoarece locurile în care s-ar desfășura ancheta se află sub apă, mai precis în Marea Baltică, a declarat oficialul german de securitate, adăugând că ar putea fi necesară folosirea unui submarin.

"Distrugerile care au avut loc într-o singură zi la trei linii ale sistemului de conducte Nord Stream sunt fără precedent", a declarat marți operatorul Nord Stream. "Este imposibil acum să estimăm termenul de restabilire a operațiunilor infrastructurii de transport de gaze".

Scurgerile de gaz prezintă, de asemenea, riscuri pentru mediu și siguranță. Luni, Autoritatea maritimă daneză a recomandat navelor să evite zonele de la sud și sud-est de insula Bornholm, după ce a detectat mai multe scurgeri de gaz în apropierea conductelor.

"Scurgeri ale conductelor de gaz se întâmplă extrem de rar și, prin urmare, ridicăm nivelul de pregătire ca urmare a evenimentelor la care am asistat în ultimele 24 de ore", a declarat Kristoffer Bottzauw, șeful Agenției daneze pentru energie, într-un comunicat.
 
"Dorim să monitorizăm temeinic infrastructura critică a Danemarcei pentru a consolida securitatea aprovizionării pe viitor.", a mai declarat acesta.

Administrația maritimă suedeză a interzis navelor să intre într-o zonă aflată pe o rază de opt kilometri atât de Nord Stream 1, cât și de Nord Stream 2, invocând avarii, scurgeri și "gaze explozive în apropiere".

Paza de coastă suedeză monitorizează zona cu avionul. FOTO via TWITTER: