ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



O icoană cu Sfântul Ilie care a aparținut unei unități celebre de aviație din al Doilea Război Mondial a ajuns la piloții români de F16, după mai bine de 7 decenii, informează site-ul Stiri.tvr.
Nepotul unui as al aviației românești a dus în Baza de la Fetești o icoană a Sfântului Ilie, pe care rușii au scos-o din biroul comandantului Flotilei 1 vânătoare, atunci când au desființat unitatea.Icoana care a aparținut unei unități celebre de aviație din cel de-al Doilea Război Mondial a fost dusă în baza de la Fetești cu avioanele Iacărilor Acrobați.

Cel care a donat-o este un medic bucureștean, nepotul locotentent colonelului Traian Gavriliu, as al aviației de vânătoare.

După ce în 1949 rușii au desființat Flotila 1, pilotul a luat acasă icoana, în așteptarea unor vremuri mai bune.

După 71 de ani, icoana a ajuns în biroul comandantului Bazei Aeriene 86 Fetești, unde Forțele Aeriene Române au prima escadrilă de avioane F16.

Locotenet colonelul Traian Gavriliu a fost unul dintre piloții de top ai forțelor aeriene române din cel de-al Doilea Război Mondial.

În 1947 a fost numit comandantul Flotilei 1 vânătoare, funcție pe care a avut-o doi ani, până când rușii au reorganizat unitatea după model sovietic.