ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Numele altor aproape 10.000 de români, prizonieri de război și civili, deportați în Uniunea Sovietică, internați în lagăre și înhumați în cimitirele multinaționale de pe teritoriul actualei Federații Ruse au fost publicate de Ambasada României la Moscova. Mulțumită eforturilor ambasadorului Vasile Soare, instituția a finalizat, după aproape un deceniu de cercetări, elaborarea listei nominale integrale cu datele românilor decedați între 1941 și 1956 în lagărele, spitalele și obiectivele speciale NKVD-MVD (predecesorul KGB-ului -n.r.), respectiv în batalioanele sovietice de muncă forțată, informează Agerpres.

După ce, în 2019, a fost prezentat un prim tabel, conținând datele de identificare a 10.724 de prizonieri români înhumați în cimitirele multinaționale de pe teritoriul Federației Ruse, Ambasada României la Moscova a publicat acum lista nominală integrală a românilor care au putut fi identificați în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea diplomatică timp de un deceniu.

Lista finală cuprinde datele (numele, prenumele, anul nașterii, gradul militar, data și locul decesului - numărul lagărului sau al spitalului) a 20.718 prizonieri de război și civili deportați români, decedați între 1941-1956 în lagărele, spitalele, obiectivele speciale NKVD-MVD și batalioanele de muncă sovietice și înhumați pe teritoriul actualei Federații Ruse.

„În Săptămâna Patimilor și în contextul nefericit al pandemiei COVID 19, sunt în măsură să anunț că Ambasada României la Moscova a finalizat procesul elaborării LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RĂZBOI (MILITARI) ȘI „INTERNAȚI” (CIVILI DEPORTAȚI) ROMÂNI, decedați între 1941-1956 în lagărele, spitalele și obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv în batalioanele de muncă sovietice, și înhumați în cimitire și locuri de înhumare multinaționale pe teritoriul actual al Federației Ruse. 20.718 este numărul maxim de prizonieri de război și „internați” civili – cetățeni români decedați în Rusia care a putut fi identificat în timpul cercetărilor în arhivele ruse, efectuate de misiunea noastră diplomatică timp de 10 ani (2009-2019).

Scoaterea la lumină și aducerea la cunoștința urmașilor și opiniei publice din România a datelor de identificare ale foștilor prizonieri de război și deportați români care nu s-au mai întors niciodată din Rusia reprezintă o PREMIERĂ pentru istoriografia românească. Totodată, rezultatul final al cercetărilor arhivistice ale Ambasadei României la Moscova în problematica prizonierilor de război și a victimelor române ale celui de Al Doilea Război Mondial are o simbolistică aparte, dat fiind contextul marcării, în anul 2020, a 75 de ani de la încheierea celei de a doua conflagrații mondiale.

Lista nominală, întocmită în ordine alfabetică, a celor 20.718 militari prizonieri de război și civili „internați” români, decedați și înhumați în Rusia, poate fi consultată pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la Relații Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931 

Lista este însoțită de Anexa „Locurile de amplasare a cimitirelor multinaționale de pe teritoriul actualei Federații Ruse, în care sunt înhumați prizonieri de război și „internați” civili români decedați în anii 1941-1956”.

Ambasada semnalează, de asemenea, publicarea în decembrie 2019 (Editura Honterus Sibiu) a monografiei „Deportarea în fosta URSS a etnicilor germani din România. Argumente arhivistice ruse”, elaborată de colegul nostru Ilie Schipor, ministru-consilier la Ambasada României la Moscova (2009-2019), care a scos la lumină din arhivele ruse și calvarul celor peste 70.000 de cetățeni români (în majoritate, de origine etnică germană), deportați în contextul celui de-al Doilea Război Mondial în lagărele și batalioanele de muncă ale NKVD/MVD pentru a fi folosiți la „reconstrucția URSS”. Studiul, care vine să întregească fondul documentar al lucrărilor, studiilor, memorialisticii și cercetărilor științifice publicate până în prezent în România, poate fi consultat pe site-ul Ambasadei României la Moscova, la Relații Bilaterale / Comemorarea Eroilor Români, pct.2: https://moscova.mae.ro/node/933

Astfel, se încheie un proces care a durat 10 ani de cercetări efectuate de Ambasada României la Moscova în principalele arhive ruse: Arhiva de Stat a Federației Ruse (GARF – Государственный архив Российской Федерации / ГА РФ), Arhiva Militară de Stat Rusă (RGVA – Российский Государственный Военный Архив / РГВА), Arhiva de Stat Istorico-Militară Rusă (RGVIA – Российский государственный военно-исторический архив / РГВИА), Arhiva de Stat Economică Rusă (RGAE – Российский государственный архив экономики / РГАЭ), Arhiva Rusă de Stat pentru Istoria Social-Politică (RGASPI – Российский государственный архив социально-политической истории / РГАСПИ), Arhiva Centrală a Serviciului de Securitate a Rusiei (ȚA FSB – Центральный архив ФСБ России / ЦА ФСБ), Arhiva Centrală a Ministerului Apărării Federației Ruse (ȚA MO – Центральный архив Министерства обороны Российской Федерации/ЦА МО РФ).

Acum mă încearcă un sentiment de liniștire interioară, dacă se poate spune așa în această perioadă complicată, că am încheiat un lung și anevoios drum - acela al recuperării identității, aflării destinului și redării memoriei unui număr de peste 20.000 de români - majoritatea prizonieri de război, alții deportați civili - decedați în lagărele NKVD din Rusia în anii 1941-1956. Îi mulțumesc din suflet colegului Ilie Schipor pentru abnegația de care a dat dovadă în cercetările arhivistice și pentru faptul că în ultimii zece ani mi-a fost alături în parcurgerea acestui drum al căutărilor permanente și în derularea atâtor proiecte dedicate comemorării zecilor de mii de militari și civili români decedați și înhumați în Rusia.

Avem mulțumirea unei misiunii îndeplinite, că am reușit să oferim unora din urmașii acestora măcar posibilitatea să afle că bunicii și străbunicii lor au fost identificați, chiar dacă abia la 75 de ani de la încheierea Războiului, pentru că mulți îi știau dispăruți sau nu știau nimic despre ei... În același timp, ne rămâne în suflet regretul pentru totdeauna că nu toți prizonierii noștri de război și cei deportați fără voie din România au avut șansa să fie înregistrați în lagăre în anii 40, ca astăzi ei să poată fi găsiți în arhive, sau pur și simplu mulți sunt încă de negăsit...

Dumnezeu să odihnească în pace pe toate victimele de război române din Rusia! Veșnica lor pomenire! 

PAȘTE LUMINAT, CREDINȚĂ ȘI SPERANȚĂ TUTUROR CELOR DE ACASĂ!”, a transmis, în Joia Mare, pe contul său de Facebook, ambasadorul român la Moscova, excelența sa d-l Vasile Soare.

Potrivit cercetărilor, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au căzut prizonieri pe teritoriul actual al Rusiei circa 230.000 de militari români, dintre care aproximativ 66.000 au murit în lagărele sovietice.