Sarajevo, 28 iunie 1914. Este data care rămâne în istorie drept scânteia ce a declanșat cel mai mare conflict militar cunoscut până atunci de omenire - Primul Război Mondial.

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, și a soției sale, la 28 iunie 1914, a fost declanșatorul Primului Război Mondial. Război care a devastat o lume, a îngropat o epocă și a creat o nouă ordine. Imperiile s-au fărâmițat și s-au născut state.
 
A fost numită ”Împușcătura care s-a auzit în toată lumea”. Era focul de armă care a dus la moartea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei și a declanșat prima conflagrație mondială din istorie. Scopul politic al asasinatului a fost de a urgenta desprinderea provinciilor de sud ale Imperiului Austro-Ungar în vederea formării unei noi entități statale denumite Iugoslavia sau Marea Serbie.
 
În ziua de 28 iunie 1914, arhiducele Franz Ferdinand a plecat la Sarajevo alături de soția sa, Sofia, ducesa de Hohenberg.
 
O primă încercare de asasinare a arhiducelui și a ducesei a avut loc în drum spre primăria orașului, când sârbul Nedeljko Cabrinovici a aruncat o bombă spre mașina în care se aflau înalții oaspeți. Cei vizați au scăpat nevătămați, dar au fost răniți doi însoțitori ai acestora și șase persoane din rândul privitorilor.
 
În ciuda celor întâmplate, Franz Ferdinand a refuzat să își întrerupă vizita și, după primirea festivă de la primărie, a insistat să facă un tur al orașului. Soția sa a încercat să-l convingă să renunțe la acest tur, dar stăruințele sale au fost zadarnice.
Imediat după ce arhiducele și soția sa au părăsit primăria, sârbul bosniac Gavrilo Princip s-a desprins din mulțime și, de pe un pod aflat în apropierea guvernului, a tras de la foarte mică distanță două gloanțe mortale spre cuplul princiar. Victimele au fost duse la spital, unde s-a constatat decesul.
 
La fel ca Nedeljko Cabrinovic, și Princip a fost arestat imediat după atacul ucigaș. În acel moment, Princip nu avea împlinit majoratul, de aceea nu a fost condamnat la moarte, ci la 20 de ani de închisoare la Theresienstadt (astăzi Terezin, Cehia), unde a murit peste patru ani de tuberculoză.
 
A doua zi după atentat, sicriele cu trupurile neînsuflețite au fost duse la gara din Sarajevo, cortegiul funerar fiind condus de mai multe batalioane de infanterie și de cavalerie. Tunurile din cetate au tras o salvă de doliu, după care trenul s-a pus în mișcare. Înmormântarea a avut loc la Viena, într-un cadru restrâns.

Asasinarea moștenitorului tronului și a soției sale a dus la escaladarea tensiunilor din Europa și, o lună mai târziu, Austro-Ungaria declara război Serbiei, deși aceasta acceptase condițiile din ultimatumul pe care îl primise. Intrarea altor puteri europene în război, la începutul lunii august, a dus la declanșarea primei mari conflagrații a secolului trecut, în care au murit mai mulți oameni decât în oricare alt război care avusese loc până atunci.
 
Combatanții războiului au fost Antanta (Franța, Imperiul Britanic și Imperiul Rus) și Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman și Bulgaria). 

Primul Război Mondila a făcut ca în Europa să fie doborârte patru mari imperii, German, Austro-Ungar, Otoman și Rus. Au aparut noi state în Europa Centrala, Statelor Unite au intrat în echilibrul puterilor mondiale, iar Revoluția bolșevică a inspirat  revoluții comuniste și pe alte continente.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews