ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elisabeta Bostan - 1 Martie 2021

Medeea Marinescu: „Doamna Zizi... o cunosc de cand eram foarte, foarte mica. Ma impresiona prin atitudinea ei maiestuasa, grava, privirea care te strapungea, determinarea cu care conducea, ca un general de armata, echipa pe platoul de filmare. Imi spunea (cand filmam la Promisiuni): Medi, trebuie sa te lupti, sa fii foarte buna! Acum nu mai esti un copil! Esti o actrita, adevarata!... si in mod paradoxal asta nu ma speria ci, dimpotriva, ma incuraja.
Asa a lucrat cu toti copiii din filmele sale, filme cu care am crescut si pe care le stiam pe dinafara. Mama, Veronica, Saltimbancii...”

PublicNewsFM: Doamna Elisabeta Bostan s-a născut la 1 martie 1931, în localitatea Buhuși, județul Bacău. A absolvit Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț, apoi, în 1954, a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie ”I.L. Caragiale” din București, secția regie, potrivit volumului "1234 cineaști români” (Editura Științifică, București, 1996).

Regizoare, scenaristă, profesor universitar și fost decan al Facultății de Film din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC), membră a Uniunii Cineaștilor din România, Elisabeta Bostan este cunoscută îndeosebi ca regizor de filme pentru copii, cărora le-a dedicat cea mai mare parte din creațiile sale cinematografice.

A debutat în anul 1958, cu două scurtmetraje, documentare etnografice, intitulate "Trei jocuri românești” și "Cloșca cu puii de aur”. Au urmat "Hora” (regie și scenariu – 1959), "Nuntă în Țara Oașului” (1960, în colaborare cu Mihai Bucur, la care a scris și scenariul). În 1963 semnează regia scurt-metrajului ”Năică”, deschizând o serie ce va continua cu ”Năică și barza” (1966), ”Năică pleacă la București” (1967) și ”Năică și veverița” (1967), potrivit site-lui CineMagia, https://www.cinemagia.ro/. Primul său film de lungmetraj a fost drama "Puștiul” (1962).

Au urmat alte filme pentru copii, la care a semnat atât regia, cât și scenariul: "Pupăza din tei” (1965), "Amintiri din copilărie” (1965), "Tinerețe fără bătrânețe” (1969), "Veronica” (1972) și "Veronica se întoarce” (1973). A mai semnat regia filmelor "Mama” (1976), "Saltimbancii” (1981), "Promisiuni” (1985), "Unde ești, copilărie?” (1987), "Zâmbet de soare”, "Desene pe asfalt” (1988), "Campioana” (1989), "Telefonul” (1991), "Iza-Bella” (2007), precum și regia cunoscutului serial de televiziune "Fram”.

Elisabeta Bostan a fondat în 1996 festivalul de film studențesc CineMAiubit, devenit ulterior Festivalul Internațional de Film Studențesc "CineMAiubit”.

A primit numeroase premii și distincții atât în țară cât și la festivaluri internaționale pentru filmele pe care le-a regizat: Marele Premiu la Teheran (1964); premii la Festivalul internațional al filmului de la Gijon și la Mamaia, în 1964, pentru filmul ”Năică”; Premiul special al juriului la Gijon, în 1965, pentru ”Amintiri din copilărie”; premiu la Gijon, în 1968, pentru ”Năică și veverița”; Premiul special al juriului, Moscova, 1969; Premiul special al juriului, la festivalurile de la Teheran și La Plata, în 1969, pentru "Tinerețe fără bătrânețe”; Medalia de bronz pentru cel mai bun musical la Festivalul internațional al filmului de la Moscova, în 1973, pentru "Veronica”; Premiul special al juriului la Festivalul internațional al filmului de la Moscova, în 1977, pentru "Mama”; premiul ACIN în 1981, pentru ”Saltimbancii”; premii la Festivalul filmului pentru copii de la Giffoni Valle Pianna, în 1991, și Cairo, în 1992, pentru ”Campioana” etc., potrivit volumului "1234 cineaști români” (Editura Științifică, București, 1996).

În 2009, Elisabeta Bostan a fost laureata Premiilor Gopo pentru întreaga activitate. La 17 decembrie 2009, la decernarea distincțiilor Academiei Române pentru anul 2007, i-a fost conferit premiul ”Aristizza Romanescu” pentru întreaga carieră. În ianuarie 2011 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea UNATC, iar în decembrie 2012 a fost premiată de Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF). La Gala celei de-a noua ediții a Festivalului Internațional de Film București (B-EST IFF) din aprilie 2013 i-a fost decernat un Premiu de Excelență.

S-a numărat printre personalitățile culturale care au fost omagiate și premiate la 15 ianuarie 2018, la Ateneul Român, de Ziua Culturii Naționale, în cadrul unui eveniment organizat la inițiativa Ministerului Culturii. La 17 noiembrie 2019, la Hotel Sheraton, DACIN SARA a omagiat-o pe Elisabeta Bostan, căreia i-a fost oferită Placheta omagială DACIN SARA "HONORIS AC PRETII” pentru talentul și măiestria regizorală de care a dat dovadă în cei peste 60 de ani petrecuți în slujba filmului românesc.

O carte biografică despre Elisabeta Bostan a fost lansată la 14 octombrie 2016, în cadrul celei de-a 36-a ediții a Festivalului Internațional de Film Documentar, Diaporamă și Fotografie ”Toamnă la Voroneț”. (Ștefan Damian)

Generalul locotenent (r) Ion Dobran - 2 Martie 2021



Otilia Sava: „103 primăveri!

Ultimul pilot din lume supraviețuitor al Celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

As al aviației românești

340 de misiuni

74 de lupte aeriene

10 victorii aeriene confirmate, 3 probabile și una la sol.

A participat la războiul din Est, la campania de la Mariupol, luptând împotriva aviației URSS, la apărarea regiunii petrolifere Ploiești, luptând împotriva aviației de bombardament americane și la campania din Cehoslovacia, luptând împotriva Germaniei, efectuînd misiuni inclusiv în 9 mai 1945, ultima zi a războiului.

A fost comandantul Escadrilei 48 Vânătoare (albastră) din Grupul 9 Vânătoare.

Este decorat cu Ordinul Steaua României, Ordinul Coroana României și Ordinul Virtutea Aeronautică.

Vizita noastră l-a obligat să se tundă proaspăt și să-și refacă manichiura. A stat 4 ore îmbracat în uniformă, pentru a-i onora cum se cuvine pe cei care-i mai calcă pragul.

Sunt români care au scris istorie și cărora astăzi le scrie prea puțină lume, pentru că prea puțini știm de existența lor.

Uitându-i pe ei, uităm că putem fi bravi și că eroii pot naște eroi.

Share-ul fiecaruia dintre noi poate să-l aducă pe venerabilul veteran aproape de românii care au nevoie de modele și repere ce-i pot inspira să aleagă un drum cât mai aproape de vocația lor.

Pentru că doar îndrăznind putem cuceri lumea!”