ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi proteste au avut loc la Belgrad vineri seară, de data aceasta având un caracter pașnic, după alte două seri în care manifestațiile au fost violente. Ceea ce inițial părea o mișcare împotriva restricțiilor legate de prevenirea răspândirii coronavirusului se dovedește a fi și o reacție împotriva actualei conduceri politice, după cum mărturisesc unii dintre protestatari, citați de Mediafax.

„La început, lumea a crezut că sunt poteste împotriva COVID-19, dar nu este despre asta. Sunt proteste împotriva guvernului și a măsurilor lor. Împotriva dictaturii. Corupția e mare, nu există drepturi ale omului și brutalitatea poliției este o problemă foarte mare și nu vreau asta în țara mea”, a explicat Ela, una dintre protestatare. 

Alți manifestanți nu sunt de acord cu felul în care au fost organizate recent alegerile parlamentare și se pronunță împotriva guvernului și a președintelui. 
 
„Miniciuni, corupția oamenilor care sunt la conducere. Lucrurile normale din viață ne pun în pericol și noi trebuie să stăm acasă. Ei sunt cei care și-au dorit alegeri și nu suport asta. Chiar nu pot. E ca un fel de dictatură, dar una fancy. Totul arată de parcă ar fi OK, dar nimic nu e OK”, este de părere Paul, un ins extrem de revoltat. 
   
La rândul ei, Iolanda se pronunță împotriva autocrației și pentru recâștigarea drepturilor fundamentale. 
 
„Proteste pașnice împotriva autocrației. Luptăm pentru democrație și drepurile noastre de bază. Autoritățile nu au răspuns cum trebuie la criza cauzată de coronavirus și suntem aici să luptăm pentru drepturile noastre”, a declarat ea.

După două nopți cu lupte de stradă în Belgrad, vineri seară oamenii au manifestat pașnic, încingând chiar și o horă. Asta pentru că șefa guvernului sârb anunțase joi, la presiunea populației revoltate, că renunță la reintroducerea izolării la domiciliu ca mijloc de limitare a transmiterii coronavirusului, pe fondul înmulțirii numărului de cazuri de îmbolnăvire raportate.