ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Waseda din Tokyo, zece milioane de tone de bucăți de plastic care ajung în ocean sunt împrăștiate în aer odată cu vaporii oceanici și ajung în atmosferă". Acest lucru implică faptul că microplasticele ar fi putut deveni o componentă esențială a norilor, contaminând aproape tot ceea ce mâncăm și bem prin intermediul "ploii de plastic", notează The Defender.

Acestea se găsesc în apa, aerul, alimentele și chiar în sângele nostru, iar acum cercetătorii din Japonia au descoperit microplastice în nori, ceea ce ridică spectrul unei "ploi de plastic" super-contaminante și poate afecta clima Pământului.

Analizând probe de apă din norii de la munții de mare altitudine din Japonia, inclusiv de la Muntele Fuji, cercetătorii de la Universitatea Waseda din Tokyo au descoperit nouă tipuri diferite de polimeri și un tip de cauciuc în microplasticele din aer (AMP) pe care le-au detectat.

"Cercetările arată cantități mari de microplastice ingerate sau inhalate atât de oameni, cât și de animale și au fost detectate în mai multe organe, cum ar fi plămânii, inima, sângele, placenta și fecalele", notează un rezumat al studiului, publicat inițial în revista Environmental Chemistry Letters.

"Zece milioane de tone din aceste bucățele de plastic ajung în ocean, sunt eliberate odată cu jetul oceanic și ajung în atmosferă", continuă rezumatul. "Acest lucru implică faptul că microplasticele ar fi putut deveni o componentă esențială a norilor, contaminând aproape tot ceea ce mâncăm și bem prin intermediul "ploii de plastic"."

La începutul acestui an, cercetătorii de la Indian Institute of Technology, Patna, au descoperit AMP-uri în apa de ploaie din orașul Patna, polietilena, tereftalatul și polipropilena fiind cei mai comuni polimeri găsiți.

În studiul japonez, cercetătorii au constatat că "prezența polimerilor hidrofili (iubitori de apă) în apa norilor a fost abundentă, sugerând că aceștia au fost eliminați ca "nuclee de condensare a norilor"".

"Aceste constatări confirmă faptul că microplasticele joacă un rol cheie în formarea rapidă a norilor, ceea ce poate afecta în cele din urmă climatul general", au adăugat ei.

Acumularea de microplastice în atmosferă - în special în jurul polilor Pământului - ar putea, de asemenea, să perturbe echilibrul ecologic al planetei, cu efecte devastatoare asupra biodiversității.

"Microplasticele sunt degradate mult mai repede în atmosfera superioară decât la sol din cauza radiațiilor ultraviolete puternice, iar această degradare eliberează gaze cu efect de seră și contribuie la încălzirea globală", a declarat într-un comunicat profesorul Hiroshi Okochi, de la Universitatea Waseda, care a condus studiul. "Ca urmare, concluziile acestui studiu pot fi folosite pentru a lua în considerare efectele microplasticelor în viitoarele proiecții privind încălzirea globală".

"Dacă problema "poluării aerului cu plastic" nu este abordată în mod proactiv, schimbările climatice și riscurile ecologice pot deveni o realitate, provocând daune ireversibile și grave asupra mediului în viitor", a adăugat Okochi.