ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


DNA anunță trimiterea în judecată a unor șefi din Jandarmerie pentru aranjarea unor concursuri pentru promovarea în funcții, informează Știri pe Surse

Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari anunță trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Rușanu Petruț Daniel, colonel la data faptelor și în prezent inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, Todoran Radu Gabriel, colonel în rezervă, la data faptelor șef al Direcției Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Guriță Valerică, colonel, la data faptelor și în prezent adjunct al inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui, Lefter Viorel Călin, căpitan în cadrul Bazei de Administrare și Deservire a Jandarmeriei Române, Stănică Ionuț, căpitan în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, Mezdrea Silvia Florentina, plutonier adjutant în cadrul Inspectoratului de Jandarmi al Județului Giurgiu, și a doi foști militari.

Acuzațiile sunt, în general, de constituire a unui grup infracțional organizat, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, pentru bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, precum complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii militari arată în rechizitoriu că, în perioada martie 2021 - aprilie 2021, cei doi foști militari, împreună cu Rușanu, ar fi constituit un grup infracțional organizat pentru fraudarea unor concursuri organizate la Inspectoratul General al Jandarmeriei pentru ocuparea unor funcții vacante deblocate din sursă internă, prin trecerea subofițerilor și a maiștrilor militari în corpul ofițerilor. La această grupare ar fi aderat ulterior și ceilalți inculpați. 

DNA precizează că, la vremea respectivă, inculpatul Todoran Radu-Gabriel îndeplinea și funcția de președinte al comisiei de concurs fiind și cel care ar fi transmis membrilor grupului grilele de concurs și rezultatele corecte.

Astfel, în contextul mai sus menționat, inculpații Lefter Viorel Călin, Stănică Ionuț și Mezdrea Silvia-Florentina ar fi intrat în posesia grilelor de concurs și a răspunsurilor corecte, cu mențiunea că doar primii doi ar fi reușit să finalizeze cu succes operațiunea de fraudare fiind avansați ulterior la gradul de căpitan.

„Această conduită a avut ca urmare, pe de o parte, vătămarea intereselor legitime ale persoanelor îndrituite să promoveze concursul, iar pe de altă parte vătămarea intereselor legitime ale Ministerului Afacerilor Interne respectiv producerea unei pagube în dauna aceleiași entități juridice menționate, constând atât în totalul sumelor încasate pe nedrept de către inculpații Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț cât și în avansarea unor persoane care nu ar fi îndeplinit criteriile legale și implicit nu ar fi deținut competențele și abilitățile necesare pentru realizarea sarcinilor de serviciu”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii militari și publicat pe pagina web a DNA. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București cu propunere de a se anula ordinele prin care s-a dispus trecerea în corpul ofițerilor a inculpaților Lefter Viorel Călin și Stănică Ionuț.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews