ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comisarul parlamentar german pentru apărare, Eva Hogl, susține că scandalul interceptării de către ruși a unor convorbiri ale militarilor germani trebuie să aibă consecințe semnificative, scrie Defense Romania.

Ea propune instruirea imediată a tuturor responsabililor de la toate nivelurile forțelor de apărare în protecția comunicațiilor și asigurarea unei transmisii securizate a informațiilor și comunicărilor.
 
Hogl solicită, de asemenea, creșterea investițiilor în contracararea spionajului și întărirea Serviciului de contraspionaj militar (MAD).
 
Totodată, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe președintele Vladimir Putin că încearcă să "destabilizeze" Germania, în urma difuzării de către surse din Rusia a unei convorbiri confidențiale interceptate între ofițeri germani cu privire la livrări de arme în Ucraina, relatează Agerpres.

"Este vorba pur și simplu de utilizarea acestei înregistrări pentru a destabiliza și pentru a submina "unitatea" Germaniei, un "atac hibrid pentru dezinformare", a declarat Boris Pistorius în fața presei, la Berlin.

"Face parte dintr-un război informațional purtat de (președintele rus Vladimir) Putin", a afirmat ministrul german, adăugând: "Este vorba de a ne dezbina. Este vorba despre subminarea unității noastre. Și, în consecință, noi ar trebui să reacționăm într-o manieră deosebit de echilibrată, dar nu mai puțin hotărâtă".

Dar este vorba și de a "nu cădea în capcana trucurilor lui Putin", a afirmat Boris Pistorius, subliniind că s-a urmărit clar "subminarea unității noastre, semănarea discordiei politice pe plan intern". "Și sincer sper că Putin nu va reuși și că vom rămâne uniți", a declarat el.

Potrivit informațiilor duminică de la agenția DPA, citată de Agerpres, ofițerii germani au fost vulnerabili întrucât nu au folosit o conexiune criptată în timpul conversației interceptate de Rusia.

Aceasta a fost publicată ulterior de postul de televiziune rus RT, iar înregistrarea conține o discuție între înalți ofițeri ai forțelor aeriene germane despre posibilitățile teoretice ale desfășurării de rachete de croazieră Taurus în Ucraina.
 
Eva Hogl insistă pe nevoia de a proteja comunicațiile și de a investi în securitatea națională pentru a contracara astfel de incidente.

Ofițerii germani au fost acuzați că au folosit mijloace de comunicare insuficient de sigure pentru discuțiile avute, iar autenticitatea înregistrării a fost confirmată de surse de securitate.
 
Conținutul discuției a ridicat preocupări privind securitatea națională și a stârnit apeluri la luarea de măsuri pentru a preveni incidente similare în viitor.