ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul slovac al Apărării a anunțat că transferul de avioane de luptă MiG-29 și sisteme de apărare aeriană către Ucraina, anul trecut, e considerat un act de sabotaj și de trădare al fostei conduceri a ministerului. „Noi, în calitate de Minister al Apărării, depunem o plîngere penală pentru suspiciunea săvârșirii de sabotaj, adică trădare, abuz de putere. și încălcarea obligațiilor de administrare a proprietății altor persoane”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Melicher.

În urma inspecției, ministerul nu a găsit niciun document care să justifice legalitatea transferului avioanelor de luptă și apărării aeriene în Ucraina, a adăugat oficialul.

Anterior, Melicher a declarat că transferul avioanelor de luptă MiG-29 în Ucraina în 2023 a fost ilegal și că vor fi luate măsuri legale împotriva fostului ministru slovac al apărării, Jaroslav Naď. Melicher a subliniat că constituția Slovaciei interzice unui guvern interimar să ia decizii importante de politică externă, cum ar fi transferul de avioane de luptă în Ucraina în valoare de peste 500 de milioane de euro.

Ombudsmanul slovac Robert Dobrovodský a raportat că Ministerul Apărării slovac nu a putut găsi nicio analiză juridică care să confirme legalitatea transferului MiG-29 către Ucraina de către guvernul lui Eduard Heger în 2023. În decembrie 2022, parlamentul slovac a adoptat un vot de neîncredere în guvernul lui Heger, dar cabinetul său a continuat să-și îndeplinească atribuțiile cu puteri limitate. În martie 2023, guvernul lui Heger a decis să transfere 13 avioane de vânătoare MiG-29 și o parte din sistemul de apărare aeriană Kub în Ucraina. Partidul actualului prim-ministru, Robert Fico, a cerut o anchetă cu privire la circumstanțele acestui transfer, susținând că guvernul lui Heger nu avea autoritatea de a lua astfel de decizii.

Slovacia a oferit Ucrainei asistență militară în valoare de 680 de milioane de euro. În aprilie 2022, Slovacia a transferat un sistem de apărare aeriană S-300 în Ucraina. În aprilie 2023, Slovacia a finalizat transferul avioanelor MiG-29 în Ucraina. Odată cu venirea guvernului lui Fico în toamna anului 2023, livrarea ajutoarelor militare către Kiev din resursele statului a fost oprită.

Fico a susținut că avioanele MiG-29 au fost predate Ucrainei în aprilie 2023, cu o încălcare flagrantă a normelor constituționale ale Slovaciei. El a criticat, de asemenea, guvernul anterior pentru transferul unui sistem de apărare aeriană S-300 complet operațional în Ucraina. Politicianul a declarat că este complet neclar cum va răspunde Slovacia nevoilor sale de apărare aeriană în următorii ani.

CSAT a decis ieri, reamintim, să cedeze gratuit ucrainenilor unul dintre pilonii apărării României, un sistem de rachete Patriot.
 
Bogdan Tiberiu Iacob/InPolitics