ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Negocierile liderilor PSD, PNL, UDMR și USR cu Nicușor Dan, purtate luni seara la Palatul Cotroceni, s-au blocat în două subiecte: viitorul premier și măsurile de austeritate, transmite RomâniaTV.

Ilie Bolojan nu ar mai vrea să fie premier, cel puțin nu să fie primul desemnat la rotativa cerută de PSD la negoicerile de luni de la Cotroceni. El ar fi lăsat de înțeles că partidul condus de Sorin Grindeanu ar trebui să fie cel care dă premierul, cel puțin în prima parte a guvernării.

Nicușor Dan a avut o nouă întâlnire, luni, la Palatul Cotroceni, cu partidele pro-occidentale, tema principală fiind pachetul cu măsuri fiscale ce trebuie agreate de formațiunile politice care vor face parte din viitorul Guvern. După discuții de aproape patru ore, liderii partidelor nu au ajuns la un consens privind măsurile fiscale, taxele și cine să fie premierul,

Ședința de la Palatul Cotroceni s-a încheiat după mai bine de trei ore, fără o concluzie clară.  Liderii prezenți la Palatul Cotroceni nu ar fi ajuns la o concluzie în privința măsurilor fiscale împreună cu Nicușor Dan. În acest sens, discuțiile vor fi reluate marți.

Potrivit surselor Digi24, nimeni nu a cerut funcția de premier. PSD vrea în continuare rotativa guvernamentală, dar PNL nu e de acord, pentru că a avut deja experiența aceasta în trecut, când premier a fost Nicolae Ciucă, urmat de Marcel Ciolacu.

Unii lideri ai partidelor care au participat la ședința de la Cotroceni spun ca mutarea lui Ilie Bolojan ar fi gândită pentru a le conserva lui și PNL-ului o imagine mai bună.

PSD, care a susținut până acum că este îndreptățit să primească funcția de prim-ministru pentru că este cel mai mare partid și are cele mai multe mandate de parlamentari, a primit de la Ilie Bolojan această ofertă: dacă PSD susține neapărat că trebuie să aibă prim-ministrul, atunci PNL este de acord, pentru a fi împăcată toate spiritele în Coaliție.

Însă nici cei de la PSD nu și-ar dori sa deschidă ei rotativa premierilor, ei dorind să ocupe funcția de-abia anul viitor sau peste doi ani, după implementarea măsurilor de austeritate.

Cei care au participat la discuțiile de la Palatul Cotroceni susțin că impresia a fost că „Nimeni nu mai vrea să fie prim-ministru”, și, dincolo de orgoliile fiecărui partid și de interesele pragmatice legate de împărțirea funcțiilor, un motiv este dat de teama că măsurile de austeritate vor fi un cost foarte mare pentru cine și le asumă.

PSD a convocat pentru marți o ședință a conducerii partidului, pentru a lua o decizie în privința mandatului de negociere.