ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zimbabwe se va număra printre țările reprezentate la concursul Miss Univers 2023, care va avea loc pe 18 noiembrie, după ce și-a ales prima frumusețe încoronată în ultimii 22 de ani, relatează Atlanta Black Star.

Revenirea țării africane în competiție este o sărbătoare emoționantă, însă nu toată lumea este mulțumită de femeia aleasă ca reprezentantă a națiunii pentru scena mondială.

Brooke Bruk-Jackson, o femeie albă, a fost încoronată Miss Universe Zimbabwe 2023 pe 16 septembrie. Ea este originară din Harare, capitala țării. Pe locul al doilea în clasament al modelului în vârstă de 21 de ani s-au clasat femeile de culoare, Amanda Mpofu și Nokutenda Marumbwa.
 
 
După câștigarea ei, ea a scris pe Instagram: "Am câștigat această coroană pentru frumoasa noastră țară, pentru a iubi și a servi poporul nostru, pentru a reprezenta Zimbabwe la nivel internațional și pentru a arăta lumii unicitatea Zimbabwe și a zimbabwenilor".

Ea speră să fie un exemplu de grație și inspirație pentru tineri, dovedind "că împreună suntem puternici și că orice în viață este posibil".

Însă Bruk-Jackson nu a avut parte de prea multă grație din partea localnicilor indignați, care consideră că ar fi trebuit să fie încoronată o femeie de culoare.
 
Țara se mândrește cu o populație de peste 14 milioane de locuitori, iar persoanele care nu sunt de culoare reprezintă aproximativ două procente.
 
"Toate acele femei frumoase melcate și tu îmi spui că femeia europeană a câștigat un concurs pentru negri!!!?", a spus un cetățean.
 
Altcineva a răspuns: "Extrem de tragic și dezamăgitor! Sunt de acord cu tine".

Dezaprobarea față de victoria modelului a determinat-o pe aceasta să dezactiveze comentariile la postarea sa de victorie.
 
Cu toate acestea, comentariile rămân active în alte părți de pe Instagramul ei, cum ar fi fotografia în care apare îmbrăcată în haine care prezintă artiști din Zimbabwe. Acolo, criticii și-au exprimat pe deplin disprețul față de câștigătoarea concursului.

În legenda ei, ea a scris: "Culoarea pielii noastre nu ar trebui să definească o persoană sau cu cine alege fiecare persoană să se asocieze. Împreună, suntem aliniați, un fel frumos făcut de Dumnezeu".

Comentariile reflectă faptul că sentimentele ei nu au fost împărtășite de mulți.

"Este atât de dezamăgitor să vezi acești colonizatori reprezentând o țară africană", a scris o persoană.
 
"Strămoșii mei se rostogolesc în mormintele lor!!!!", a scris un al doilea utilizator.
 
Iar un al treilea a comentat:
 
"Este trist și dezgustător, voi trebuie să fiți, la propriu, imaginea a tot ce se întâmplă?".

Se așteaptă ca peste 90 de țări să fie reprezentate atunci când concursul Miss Univers va fi televizat din El Salvador în această toamnă. Gazdele competiției din acest an nu au fost încă anunțate. În trecut, artistul Steve Harvey a prezentat evenimentul.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews