ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Redacția Știri Radio România Iași a cerut, luni, demisia redactorului șef Nicolae Tomescu, după ce acesta a scris pe Facebook că BEC ar fi luat o decizie fără "argumente" și "dovezi legale" pentru a respinge candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.
 
Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Daniel Șandru, a transmis că a solicitat explicații oficiale de la redactorul șef al Radio Iași, accesul pe pagina de Facebook a redacției fiindu-i blocat.

"De-a lungul anilor, Redacția Știri și-a onorat misiunea sa de informare, prezentând subiecte de interes public într-un mod echilibrat, imparțial și fără a periclita standardele etice ale jurnalismului. Acest angajament față de corectitudine a fost totuși umbrit de deciziile de management care au permis derapaje serioase ce au afectat imaginea instituției. În acest context, afirmațiile publicate aseară, 9 martie 2025, de redactorul-șef, Nicolae Tomescu, pe pagina de Facebook a Radio Iași, cu privire la decizia Biroului Electoral Central de a respinge dosarul de candidatură înregistrat de Călin Georgescu, reprezintă o nouă dovadă a derivei editoriale și a unui management păgubos pentru un post public regional. Ne delimităm total față de acestea", afirmă jurnaliștii din cadrul Radio Iași, potrivit news.ro.

Aceștia adaugă că, "sub managementul actual, Radio Iași, prin redactorul-șef, Nicolae Tomescu, a fost implicat în distribuirea de conținut antivaccinist, preluat dintr-o sursă contestabilă pe pagina de Facebook a postului, o abatere gravă de la misiunea noastră de informare echidistantă".

De asemenea, redactorul-șef Nicolae Tomescu este acuzat că postează mesaje care reflectă poziții personale sau activități private (precum notele sale de călătorie), iar aceasta reprezintă "un comportament inadecvat și inconsecvent cu standardele unui post public".

"Mai mult, anul trecut, aceeași conducere a aprobat desemnarea unui coordonator al campaniei electorale, deși acesta ocupa fotoliul de consilier local al unui partid politic. Considerăm că toate aceste aspecte nu reprezintă o problemă izolată, ci o responsabilitate directă a actualei conduceri, care a tolerat și, în unele cazuri, a girat aceste abateri. Solicităm demisia conducerii Radio Iași, a doamnei manager Claudia Crăcăleanu și a domnului Nicolae Tomescu din funcția de redactor-șef, ca un prim pas necesar și urgent pentru restabilirea încrederii față de cel mai ascultat post public regional

Redactorul șef al Radio Iași Nicolae Tomescu a scris, duminică seară, pe pagina de Facebook a instituției media că ”lui Călin Georgescu i-a fost interzisă, de BEC (10 voturi la 4), participarea în alegerile prezidențiale, demi a adus în sprijinul său 324.000 de semnături. Se pare că membrii Biroului Electoral Central care au invalidat candidatura nu au prezentat argumente /raționamente și dovezi legale”.
 
 
 
Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Daniel Șandru, anunță, într-o postare pe Facebook, că l-a întrebat pe Nicolae Tomescu de unde rezultă ceea ce susține în cel de-al 2-lea paragraf și dacă ceea ce face este jurnalism”.

”Drept urmare, mi-a fost blocat accesul la pagina oficială de FB a unei instituții publice. Ca atare, îi solicit o explicație publică Doamnei Manager Claudia Crăcăleanu - Claudia Iacob cu privire la această situație.Solicit, de asemenea, demisia D-lui Nicolae Tomescu din funcția de redactor-șef al postului public Radio Iași pentru răspândirea de informații false. Curajosul domn Nicolae Tomescu a modificat prin completare cel de-al doilea paragraf. Dovada, însă, e mai jos. Așadar, rămâne cum am stabilit - demisia, Domnule Tomescu”, a transmis Daniel Șandru.

Varianta modificată a declarației redactorului-șef al Radio Iași pe pagina oficială de Facebook a postului arată acum așa:

”Se pare că membrii Biroului Electoral Central care au invalidat candidatura nu au prezentat argumente /raționamente, dovezi legale/ pe timpul votului, și, fără dezbatere, decizia finală a invocat jurisprudența constituțională”.