ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul președinte american Donald Trump a afirmat, sâmbătă, că ar încuraja Rusia să facă ”orice vrea” oricărei țări membră a NATO care nu îndeplinește directivele privind cheltuielile cu Apărarea, aceasta fiind o recunoaștere șocantă că, dacă ar fi reales, nu ar respecta clauza privind apărarea colectivă a Alianței, scrie CNN, citat de Știripesurse.

”NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud.
 
”Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veți proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susținut el.

Trump a spus că ”unul dintre președinții unei mari țări” l-a întrebat la un moment dat dacă SUA ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă ”nu ar plăti”.

”Nu, nu v-aș proteja”, a relatat Trump că i-a spus acelui președinte. ”De fapt, i-aș încuraja să facă orice vor. Trebuie să plătești. Trebuie să îți plătești facturile”, a afirmat el.
 

Ulterior, tot în cursul zilei de sâmbătă, Casa Albă a numit afirmațiile lui Trump ”îngrozitoare și labile” și a promovat eforturile președintelui Joe Biden de a sprijini Alianța.

”Președintele Biden a restabili alianțele noastre și ne-a făcut mai puternici în lume pentru că știe că prima responsabilitate a fiecărui comandant este să țină în siguranță poporul american și să respecte valorile care ne unesc. …
 
Încurajarea invadării celor mai apropiați aliați de către regimuri criminale este îngrozitoare și labilă – și pune în pericol securitartea națională americană, stabilitatea mondială și economia noastră, acasă”, a afirmat, într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Casei Albe Andrew Bates.
 
BBC a numit afirmațiile lui Trump ”dezaxate” și „îngrozitoare”.