ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 50 de pasageri au protestat luni, 4 ianuarie, pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca împotriva faptului că operatorul Wizz Air i-a anunțat în ultimul moment de condiționarea călătoriei spre Italia de prezentarea unui test negativ la noul coronavirus. Românii zburau către Roma și Bergamo, cei mai mulți întorcându-se la muncă după ce au petrecut sărbătorile în țară.

„Oamenii sunt nervoși pentru că nu li se dă voie să intre în avion fără testul COVID negativ, lucru pe care ei nu îl știau. În acest moment, pasagerii s-au îmbarcat, dar avionul nu a decolat. Compania Wizz Air nu știe dacă să dea sau nu drumul la zbor fără ca oamenii să aibă testul COVID negativ”, potrivit unor surse de la fața locului, citate de Cluj24

Directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, David Ciceo, a precizat pentru publicația menționată că un sfert dintre cei 200 de români programați să zboare luni cu Wizz Air către Roma și Bergamo nu aveau testul COVID negativ, motiv pentru care compania le-a respins inițial îmbarcarea, însă a decis în ultimul moment să îi accepte și pe cei care nu știuseră despre necesitatea prezentării corona-testului, ceea ce a dezamorsat conflictul. Din această cauză, cele două zboruri ale Wizz Air au decolat cu o întârziere de 40 de minute.
 
Compania Wizz Air recunoaște situația dictată de restricțiile autorităților de la Roma și atrage atenția, într-un comunicat transmis redacției ActiveNews, că i-a informat cu 5 zile înainte prin e-mail pe pasagerii celor două zboruri despre cerințele specifice pentru intrarea pe teritoriul Republicii Italiene.

„Wizz Air confirmă că pasagerii cu rezervări pentru zborurile de la Cluj-Napoca la Roma Ciampino și Milano Bergamo din 4 ianuarie 2021 au fost informați prin e-mail despre restricțiile de călătorie și cerințele de intrare în Italia, cu 5 zile înainte de zbor. Wizz Air le reamintește pasagerilor să furnizeze detalii de contact corecte la rezervarea zborurilor și să rezerve direct prin intermediul site-ului nostru web sau al aplicației mobile. Pasagerii care și-au făcut rezervările prin intermediul agențiilor de turism - inclusiv platforme de călătorie online - ar trebui să ia legătura cu compania de la care și-au achiziționat biletele, deoarece aceste companii sunt proprietarii de rezervări, iar informațiile de zbor se direcționează către datele lor de contact, deci este datoria lor să transmită toate informațiile primite tuturor pasagerilor din rezervare. Wizz Air reamintește, de asemenea, că este responsabilitatea pasagerilor să verifice restricțiile de călătorie relevante cu autoritățile locale responsabile pentru a se asigura că sunt eligibili să intre într-o țară înainte de a cumpăra un bilet și că rezervările se fac cu riscul ca regulile de imigrare să se schimbe între data cumpărării biletului și data călătoriei”, a subliniat agenția de relații publice Wizz Air în România.

În aceeași zi, probabil în urma acestor incidente, Aeroportul clujean a postat o atenționare pe pagina proprie de Facebook:

„Stimați pasageri,

În contextul generat de pandemia de Covid 19 vă recomandăm să consultați pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe unde puteți găsi informații privind necesitatea prezentării unui test Covid-19 negativ și alte condiții de călătorie impuse în țările de destinație. 

De asemenea, vă rugăm  să mențineți în permanență legătura cu compania aeriană cu care doriți să călătoriți”. 

Pe pagina web a Ministerului Afacerilor Interne, referitor la destinația de călătorie Italia, se fac următoarele precizări:

„La data de 3 decembrie 2020, Președintele Consiliului de Miniștri al Republicii Italiene a semnat un nou decret care se aplică în perioada 04.12.2020 - 15.01.2021.

Persoanele care s-au aflat sau au tranzitat teritoriul României în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Italia trebuie să respecte următoarele măsuri:

a) obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării sau oricărei persoane desemnate să efectueze controale, o adeverință care confirmă efectuarea, în cele 48 de ore anterioare intrării pe teritoriul italian, a unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2. În cazul neprezentării testului menționat anterior, este necesară autoizolarea pentru 14 zile. Având în vedere că autoritățile italiene nu au stabilit, până la acest moment, un format/model al adeverinței care atestă rezultatul testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, MAE recomandă ca documentul să fie redactat în limba italiană sau engleză.

b) în perioada 21.12.2020-06.01.2021, persoanele care sosesc în Republica Italiană din statele aflate pe lista C, inclusiv România, vor fi supuse în continuare măsurii de autoizolare pentru 14 zile, pentru acest interval de timp nefiind necesară prezentarea unui test de diagnostic molecular sau de captură antigen, de tip tampon, cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

De asemenea, persoanele care, în perioada 21 decembrie 2020 și 6 ianuarie 2021, au stat sau tranzitat un stat aflat pe lista C, inclusiv România, din alte motive (de exemplu, pentru turism sau pentru o vizită neesențială la rude și prieteni) decât cele de necesitate, la întoarcerea în Italia, începând cu data de 7 ianuarie, sunt supuse măsurii de autoizolare pentru 14 zile, chiar dacă au efectuat un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

În situația în care șederea/tranzitul în statele/teritoriile aflate pe lista C a fost efectuată din motive de necesitate, există obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în cele 48 de ore anterioare intrării în Italia”.

Sunt exceptate de la prevederile mai sus menționate o serie de persoane, printre care cele care intră în Italia pentru motive de muncă reglementate de protocoale speciale de siguranță, aprobate de autoritatea sanitară competentă, persoanele care intră din motive care nu suportă amânare - inclusiv participarea la evenimente sportive și expoziții la nivel internațional, cu obligația prezentării unui test negativ la coronavirus - sau persoanele care intră în Italia în scopul șederii de scurtă durată (până la 120 de ore în total) din motive de muncă, sănătate sau urgență absolută. Puteți citi mai multe detalii pe pagina MAE
 
De asemenea, compania Wizz Air are propriile îndrumări privitoare la măsurile de sănătate și siguranță.