ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Kievul este dispus să solicite efectuarea expertizei Consiliului Europei pe marginea  art. 7 al noii Legi a Educației. Așa susține ministrul ucrainean al Educației, Lilia Grinevici, după întâlnirea desfășurată le Kiev cu reprezentanții misiunilor diplomatice UE – notează BucPress.


„Articolul respectiv nu încalcă obligațiile internaționale ale Ucrainei. Suntem convinși că la această etapă a dezvoltării statului nostru și luând în calcul lărgirea drepturilor copiilor care aparțin minorităților naționale, facem un pas spre extinderea ariei de folosire a limbii de stat, limbii ucrainene, în sistemul educației naționale”, a spus Lilia Grinevici. Ministrul Educației a mai adăugat că nu știe cât va dura procedura expertizei, însă aceasta „nu trebuie să influențeze asupra proceselor de reforme din Ucraina”, adăugând că partea ucraineană va insista asupra păstrării articolului controversat al legii în redacția actuală.

Ministrul ucrainean a specificat că numărul copiilor care reprezintă minoritățile naționale din Ucraina este de 400 de mii, majoritatea, 90 la sută, fiind rusofoni și studiind în școli cu limba rusă de predare. De menționat că la întâlnirea de vineri au fost prezenți delegați din 11 țări, reprezentanți ai Consiliului Europei și OSCE.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea recentă de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017. Acest demers comun are în vedere interesul susținut al părților semnatare în asigurarea protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale și adresează un apel autorităților ucrainene pentru identificarea de măsuri concrete/soluții în acest sens, în spiritul cooperării, și cu respectarea strictă de către Ucraina a normelor și standardelor internaționale relevante în domeniu.