ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Apar noi detalii în scandalul citostaticelor și recompensării  unor medici cu vacanțe de lux. Câteva mari companii din domeniul farmaceutic sunt implicate în acest mega scandal. Ar fi vorba, printre altele, de Roche, Pfizer sau GlaxoSmithKline. Toate au făcut bani frumoși de pe urma bolnavilor de cancer.

Marile companii de medicamente implicate în scandalul citostaticelor, prin care era fraudat sistemul, au făcut afaceri profitabile în România.
 
Procurorii DNA fac cercetări în legătură cu 11 firme din domeniu, între care Roche România, Actavis, dar și Pfizer România. Alături de acestea, sunt cercetate acțiunile reprezentanților firmelor Teva Pharmaceuticals România, Novartis Pharma Services, Alvogen România, Sandoz Pharma Services, GlaxoSmithKline România, Egis International, Romastru Trading și Glenmark Pharmaceuticals.

Pfizer România a avut în 2014 cel mai mare profit de pe această listă: peste 45 de milioane de lei, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Este urmată de compania britanică GlaxoSmithKline, cu un câştig de aproape 28 de milioane de lei şi Actavis, cu aproximativ 11 milioane de lei.

Niciunul dintre următorii cinci producători vizați de autorități nu a raportat însă un profit mai mare de 10 milioane de lei în urmă cu un an. Ba chiar au avut pierderi de aproape 23 de milioane de lei, cum s-a întâmplat cu Teva Pharmaceuticals România, relatează Digi24.ro.

Pe minus a ieşit şi Glenmark Pharmaceuticals: a încheiat 2014 cu o pierdere de 4 milioane de lei.
Firmele de medicamente vizate de anchetatori sunt unele de top în România. Au cote de piaţă mari, care depăşesc chiar 6 procente, potrivit unui raport al unei firme de consultanţă.

Afacerile companiilor farmaceutice în 2014

Pfizer România

afaceri: 641,2 mil. Lei

profit: 45,3 mil. lei

GlaxoSmithKline

afaceri: 514,70 mil. Lei

profit: 27,81 mil. lei

Actavis

afaceri: 318,9 mil. Lei

profit: 11,2 mil. lei

Novartis Pharma Services

afaceri: 212,22 mil. Lei

profit: 9,28 mil lei

Roche România (2013)

afaceri: 1,38 mld. Lei
 
profit: 7,78 mil. lei

Romastru Trading

afaceri 446,76 mil. Lei

profit 4,85 mil. lei

Sandoz Pharma Services

afaceri: 65,13 mil. Lei

profit: 1,18 mil. lei

Alvogen România
 
afaceri: 36,10 mil. Lei

profit: 0,28 mil. lei

Teva Paharmaceuticals România

afaceri 220 mil. Lei

pierdere 22,9 mil. lei

Glenmark Pharmaceuticals

afaceri: 43,17 mil. Lei

pierdere: 4,03 mil. lei