Mă întreb: o fi normal să pui la Muzeul Țăranului pornografii gen „120 BMP” ori „Nymphomaniac”? Cu ecranul în spatele catapetesmelor aduse din satul Mintia și satul Bejani... Cred că se întoarce Horia Bernea în mormânt. 
Muzeul s-a născut ca o baricadă spirituală împotriva neo-comunismului din anii 90. „Irina Nicolau ne-a corupt cu argumentul că „acest muzeu va fi o baricadă” – spunea Horia Bernea. „Nici nu se încheiase bine Revoluția și ea ne spunea că vom face o baricadă culturală din muzeul ăsta.”
Horia Bernea a reluat proiectul lui Alexandru Tzigara-Samurcaș din 1906, ideea de a surprinde muzeal spiritul satului românesc. O instalație sui-generis, dincolo de discursul muzeal clasic, pedagogic. Și a reușit să realizeze o capodoperă: MȚR este singura instituție românească ce a primit vreodată premiul Muzeul European al Anului (mai 1996).
Din păcate cu sala Bernea s-a întâmplat un matrapazlâc după plecarea lui Horia Bernea la Domnul, demn de tranziția noastră originală. A fost „privatizată”, preluată de asociația Macondo care operează aici acest cinematograf rupt de contextul muzeal.
Sala Bernea nu este un cinematograf oarecare, este parte integrantă a muzeului și trebuie să funcționeze ca atare. Nu este de vină directoarea Lili Passima, dânsa este unul dintre cei mai buni continuatori ai lucrării lui Horia Bernea. Chiar nu are nicio vină pentru ce se petrece acolo. Ministerul Culturii însă da. A fost sesizat în legătură cu multe evenimente inadecvate din sala Horia Bernea. Tăcerea a fost însă varianta de răspuns aleasă de fiecare dată.
Mai mulți oameni au mers la muzeu și au întrerupt acel film. Au revendicat un spațiu. Nu au procedat în cel mai fericit, elegant mod cu putință. Dar tăcerea noastră este fericită? Cu cine credeți că ar fi de acord Horia Bernea dacă s-ar întoarce astăzi la conducerea muzeului?
„Ce fel de om, de român, poate să nu se bucure de existența unui muzeu al civilizației tradiționale? Ce fel de om e acela care nu vrea ca imaginea strămoșului nostru, țăranul, să aibă un loc de „odihnă” și de „acțiune”  binefăcătoare asupra lumii noastre bolnave? Ce fel de om, ce fel de intelectual este acela care nu știe că nu se poate trăi fără memorie?” 
(Horia Bernea)

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews