Scandalul de la Valea Uzului riscă să se reaprindă. Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a anunțat luni, la Oradea, continuarea protestelor pentru cimitirul din Valea Uzului, un asemenea eveniment fiind programat pentru joi, 27 iunie, la Sfântu Gheorghe, potrivit Agerpres. 

Aceste declarații ale liderilor magiari vin după ce autoritățile române de etnie maghiară din regiune au sistat accesul în Cimitirul Internațional Valea Uzului vreme de 30 de zile, încercând prin convocarea unui lanț uman maghiar să împiedice pătrunderea românilor în necropolă pentru săvârșirea unei ceremonii de Ziua Eroilor. 

„Am cerut demisia sau demiterea prefectului de Harghita pentru motivul că lucrează împotriva cetățenilor din județul pe care ar trebui să-l reprezinte, stoparea naționalizării cimitirului din Valea Uzului, care se află în proprietatea și administrarea comunei Sânmartin din județul Harghita și readucerea cimitirului militar la starea inițială, înainte de a fi începute lucrările fără autorizația de construire emisă în mod legal - fiindcă toate lucrările de acolo au fost realizate conform unei autorizații emisă de primăria orașului Dărmănești, care nu are nici drept de proprietate și nici nu a respectat legea 50 privind autorizarea construcțiilor. Am cerut însă, deocamdată, fără niciun efect. Este o cerere formulată, practic, de la izbucnirea scandalului legat de cimitirul militar", a declarat, într-o conferință de presă, liderul PPMT.