Scandalul de la Valea Uzului riscă să se reaprindă. Președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a anunțat luni, la Oradea, continuarea protestelor pentru cimitirul din Valea Uzului, un asemenea eveniment fiind programat pentru joi, 27 iunie, la Sfântu Gheorghe, potrivit Agerpres. 

Aceste declarații ale liderilor magiari vin după ce autoritățile române de etnie maghiară din regiune au sistat accesul în Cimitirul Internațional Valea Uzului vreme de 30 de zile, încercând prin convocarea unui lanț uman maghiar să împiedice pătrunderea românilor în necropolă pentru săvârșirea unei ceremonii de Ziua Eroilor. 

„Am cerut demisia sau demiterea prefectului de Harghita pentru motivul că lucrează împotriva cetățenilor din județul pe care ar trebui să-l reprezinte, stoparea naționalizării cimitirului din Valea Uzului, care se află în proprietatea și administrarea comunei Sânmartin din județul Harghita și readucerea cimitirului militar la starea inițială, înainte de a fi începute lucrările fără autorizația de construire emisă în mod legal - fiindcă toate lucrările de acolo au fost realizate conform unei autorizații emisă de primăria orașului Dărmănești, care nu are nici drept de proprietate și nici nu a respectat legea 50 privind autorizarea construcțiilor. Am cerut însă, deocamdată, fără niciun efect. Este o cerere formulată, practic, de la izbucnirea scandalului legat de cimitirul militar", a declarat, într-o conferință de presă, liderul PPMT.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews