ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În timp ce la București continuă să fie tăcere, comunitatea românească din Ucraina caută ajutor pe unde poate. Aceasta a adresat o scrisoare deschisă Înaltului comisar al OSCE pentru minoritățile naționale, Lamberto Zannier, solicitându-i sprijinul în problema îngrădirii dreptului minorității române de a studia în limba maternă, a relatat luni portalul BucPress.

Scrisoarea a fost înmânată în aceeași zi misiunii OSCE în regiunea Cernăuți, conform sursei citate de Agerpres.

Potrivit textului scrisorii, unele „școli cu predare în limba română în localitățile românești din ținut au câte 100-200 de ani și au desfășurat dintotdeauna - în toate perioadele - procesul de învățământ în limba română, chiar și în vremea regimurilor totalitare, și nimeni nu a îndrăznit să anuleze limba maternă în școli pentru cetățenii loiali”. 

Reprezentanții ONG-urilor și presei de limba română din Ucraina consideră că art. 7 al noii legi a educației - articol care vizează învățământul în limbile minorităților naționale - încalcă mai multe prevederi din Constituția Ucrainei, ceea ce conduce la asimilarea lingvistică a minorităților naționale din Ucraina. 
„În Ucraina vor înceta să mai funcționeze școli cu predare în limba minorităților naționale, ceea ce este o încălcare brutală a (...) obligațiilor internaționale ale statului ucrainean în domeniul drepturilor minorităților naționale', se menționează în mesaj. 

Etnicii români din Ucraina cer păstrarea școlilor cu predare în limba română, în care să fie studiată, în același timp, într-o proporție suficientă, și limba ucraineană. 

Minoritatea română din Ucraina cere „insistent” înaltului comisar al OSCE pentru minoritățile naționale să se implice în apărarea „drepturilor constituționale ale cetățenilor ucraineni vorbitori de limba română în etapa când legea votată de Rada Supremă (parlamentul unicameral) nu a fost încă semnată de președintele Ucrainei".