ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Bill Gates face demersuri pentru testarea unei tehnici de diminuare a căldurii provenite din lumina solară prin împrăștierea a milioane de tone de praf de cretă în stratosferă, în speranța de a diminua astfel încălzirea globală, considerată înainte de pandemie a fi cea mai mare amenințare la adresa omenirii. Criticii proiectului „umanitar” sunt îngrijorați că scăparea de sub control a acestuia ar putea avea efecte dezastruoase, contrare scopului inițial.
 
Cu ajutorul unui balon, testul inițial ar transporta la circa 20 km înălțime o încărcătură de 1-2 kg de praf, disipat apoi în stratosferă pentru a se măsura modul în care particulele de praf de cretă interacționează cu atmosfera, reflectând în afară o parte din lumina solară. Datele rezultate din experiment ar fi introduse într-o simulare pe calculator pentru a determina cum ar decurge lucrurile în cazul împrăștierii unei cantități mai mari de praf. Scopul proiectului este de a determina respingerea la nivelul stratosferei a unei părți din energia provenită de la soare, generând astfel o răcire controlată a pământului. Dacă însă experimentul ar avea un deznodământ imprevizibil, deja cunoaștem profeția apocaliptică: soarele și luna nu-și vor mai da lumina lor (pentru cei de pe pământ). Acesta și alte motive, cum ar fi absența unor acorduri internaționale și a unei stricte monitorizări, i-au determinat pe reprezentanții laponilor, populația deasupra căreia se intenționa desfășurarea experimentului la scară mică, să facă un apel pentru stoparea acestuia.   
 
Trei grupuri ecologiste suedeze s-au alăturat Consiliului Sami, care apără drepturile crescătorilor de reni din Norvegia până în Rusia, pentru a se opune proiectului finanțat de Bill Gates de a împrăștia praf de cretă dintr-un balon în atmosferă, la o înălțime de 20 de kilometri, în scopul de a bloca radiațiile solare, informează The Defender

Primul test stratosferic al tehnologiei de cercetare în geoinginerie, finanțat de Bill Gates, a fost suspendat în urma presiunii puse de populația indigenă, deasupra căreia ar trebui să aibă loc acesta - populația sami din nordul Scandinaviei. Experimentul ar putea fi mutat înapoi în Statele Unite.

La recomandarea Comitetului Consultativ al proiectului, testul programat pentru luna iunie a fost contramandat. Această informație a fost făcută publică pe 31 martie. 

Când s-a aflat, în 2010, de investiția lui Bill Gates de 4,5 milioane de dolari pentru cercetarea în geoinginerie, unul dintre oamenii de știință, desemnat responsabil de proiect, Ken Caldeira, a spus că banii nu finanțau niciun experiment pe teren. Dar, pe măsură ce proiectul a luat amploare și a fost mutat la Harvard, s-a depășit și acea graniță. 

Experimentul de Perturbare Controlată a Stratosferei — SCoPEx, pe scurt — intenționează să împrăștie aproximativ 1 kg de carbonat de calciu - în esență, praf de cretă - dintr-un balon propulsat la o înălțime de 20 de kilometri. Particulele ar acoperi echivalentul a 11 terenuri de fotbal și ar testa capacitatea materialului de a bloca o parte din radiațiile solare. În cadrul testului din iunie nu ar fi urmat să se împrăștie particule, doar s-ar fi testat tehnologia. 

În decembrie anul trecut, SCoPEx a anunțat că mută testul în Suedia din cauza pandemiei. Ar fi trebuit să aibă loc în Arizona și New Mexico. Noul loc de desfășurare al experimentului urma să fie centrul de lansare al Corporației Spațiale Suedeze de la Kiruna, din apropierea Cercului Arctic, patria populației sami. Problema este că nimeni nu a vorbit cu băștinașii sau cu altcineva din Suedia înainte de face acest plan. 

Consiliul Sami a trimis în 24 februarie o scrisoare către Comitetul Consultativ al SCoPEx, prin care își exprima opoziția nu doar față de experiment, ci față de întreaga premisă a unei cercetări în domeniul geoingineriei derulate în lipsa unui consens internațional. Scrisoarea a fost co-semnată de liderii Societății Suedeze pentru Conservarea Naturii, de „Prietenii Pământului”, filiala suedeză, și de Greenpeace Suedia. Diverse alte grupuri ecologiste și-au manifestat împotrivirea și anterior acestei date, însă pe cont propriu.

Scrisoarea rezumă contradicția fundamentală dintre cercetarea de la Harvard și experimentele în geoinginerie, în general - organisme private de guvernare care își arogă puteri și iau decizii cu un potențial impact atât de puternic încât se impune o responsabilitate democratică. 

Injectarea de aerosoli în stratosferă (SAI), au scris semnatarii scrisorii, „atrage riscul unor consecințe catastrofale, printre care... o blocare necontrolată...” - Efectul de blocare a căldurii generate de emisiile de dioxid de carbon ar fi unul exact opus celui intenționat, provocând o încălzire bruscă - „și consecințe sociopolitice ireversibile, care ar compromite eforturile globale de a ajunge să avem societăți cu zero emisii de dioxid de carbon.”