ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Localnicii din patru sate din Munții Cernei folosesc scări vechi de 40 de ani, sprijinite de versant, pentru a ajunge acasă. 
 
Drumul obișnuit care duce către cele patru sate din județul Caraş-Severin este foarte lung, de trei ore pe cal şi de o zi şi o noapte pe jos, aşa că oamenii preferă să rişte şi să urce pe scările șubrede, relatează digi24.ro.

Ineleț, Scărișoara, Cracu Mare și Țațu sunt cele mai izolate sate din județul Caraș-Severin. În total, aici trăiesc în jur de 100 de oameni.

Deși viața departe de civilizație nu este deloc una ușoară, aceste locuri nu sunt lipsite de farmec.

”Sunt gospodari și fiecare se gospodărește. Deci își pune tot ce are nevoie: porumb, cartofi, ceapă, morcovi”, a povestit Avram Cionca, un localnic din Ineleț, pentru postul de televiziune.

Atunci când se întoarce acasă încărcat cu sacoşe pline cu mâncare, Avram Cionca urcă pe scările şubrede timp de zeci de minute. Odată urcată stânca, trebuie luat la pas muntele și ajunge acasă după două ore.

În satul Ineleţ vizitatorii găsesc doar câteva case răsfirate și vreo 20 de oameni. Există şi o şcoală, unde învaţă doar trei copii. Oamenii au biserică, dar lăcașul stă închis în cea mai mare parte a timpului pentru că preotul vine doar la sărbătorile mari. Poștașul urcă o dată pe lună, iar medicii nu au ajuns aici niciodată.

Aprovizionarea se face cu ajutorul cailor

În afară de drumul pe scări, o altă variantă pentru a ajunge la cele patru sate este să se ocolească tot muntele pe o potecă îngustă, dar numai pe cal. Însă niciun localnic nu are un astfel de animal, mai notează digi24.ro.