ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liviu Dragnea este liber! Fostul lider PSD a fost audiat, în această dimineață, prin videoconferință de magistrații Tribunalului Giurgiu care au decis eliberarea acestuia. Drangea a fost condamnat în 2019, după alegerile europarlamentare, iar acum va fi eliberat după ce a petrecut doi ani la Rahova.

Declarația lui Dragnea din timpul audierii prin videoconferință:

”Domnule președinte, am constatat din motivarea instanței de fond și din ce a spus DNA că nu am îndeplinit criteriile legale. Din punct de vedere obiectiv eu pot fi eliberat. Eu în februarie aveam posibilitatea să fiu eliberat. Câtă pedeapsă suplimentară să primesc pentru niște convorbiri cu altă persoană. Am executat pedeapsa cu decență. Nu am lipsit nico zi de la muncă, nici o oră. Domnule Președinte nu vreau să vă mai țin, vă rog să judecați conform legii, conform obiectivității și să admiteți cererea”.

Inițial, Dragnea trebuia să ispășească o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC, Teleorman, dar a ieșit după 2 ani.

Cum a fost posibil?

Fostul lider PSD a demonstrat pe parcursul detenției că „este disciplinat și dă dovezi temeinice de îndreptare, pe tot parcursul pedepsei (...) fiind recompensat în repetate rânduri și fiind stăruitor în muncă – atât cât i s-a permis să muncească, a participat la activități culturale și la cursuri educaționale, a primit recompense și credite”, conform solicitării înaintate Judecătoriei Sectorului 5, în luna aprilie a acestui an.

Pe lângă aceasta, Dragnea s-a plâns că persoanele din conducerea Penitenciarului i-au refuzat dreptul la muncă, ceea ce a condus la ”izolarea sa în camera de detenție pentru mai mult de 8 luni (din când în când având acces afară o oră sau două seara) și la agravarea stării sale de sănătate, care nu a putut fi remediată în sistem de detenție”.

Totodată, fostul lider PSD a reclamat că i-a fost îngrădit dreptul la sănătate, întrucât i-a fost refuzat, în mod sistematic, accesul la investigații de specialitate și tratament adecvat, deși penitenciarul a fost informat încă de la început despre afecțiunile de care suferea, precizează Evenimentul Zilei.