ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Opoziția din Polonia încearcă să modifice rezultatul votului prin manifestații de forță. Ar putea fi metodele poloneze folosite în România, pentru a împiedica un guvern PSD condus de Liviu Dragnea, să vină la putere?

O analiză publicată pe site-ul dcnews.ro face o paralelă între situația politică actuală din România, rezultată în urma alegerilor din 11 decembrie, și cea din Polonia, unde opoziția încearcă, prin ample manifestații de stradă, să răstoarne votul popular, prin care a fost adus la putere formațiunea Lege și Justiție (PiS), a lui Jaroslaw Kaczynski.


Opoziția de la Varșovia a scos mii de persoane în stradă, a blocat activitatea Parlamentului, prin ocuparea cu forța a tribunei, împiedicând adoptarea legii Bugetului. Motivul invocat: coaliția de guvernare a modificat regulamentul de acces al presei în Cameră în condiții considerate ilegale de către Opoziție. Ar putea fi aceste metode folosite și în România, pentru a împiedica un guvern PSD condus de Liviu Dragnea?

Fermitatea cu care liderii PNL și USR anunță  o coaliție de guvernare de Dreapta, deși au pierdut alegerile, pot duce cu gândul la un scenariu tras la indigo după cel din Polonia. Motivul ar fi nerespectarea legii 90/2001, care nu permite persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în guvern, scrie DCnews.ro.

 În acest sens, lideri USR au anunțat, imediat după aflarea rezultatului votului, că vor scoate oameni în stradă, iar PNL a făcut din contestarea lui Dragnea principala temă de atac. De asemenea, președintele a reiterat angajamentul său de a respecta criteriile de integritate, mai importante chiar decât legea. 

Evoluția scenei politice din Varșovia și mai ales reacția comunității internaționale sunt urmărite la București, în funcție de rezultate putând fi repetată manevra și în România. În cazul în care debutează o astfel de criză politică, tehnocrații conduși de Cioloș rămân la Putere, cel puțin în următoarele trei luni. 

Câteva mii de persoane s-au adunat încă o dată duminică la Varșovia, în continuarea manifestațiilor organizate de vineri pentru a protesta față de tentativa de a limita accesul presei în Parlament și adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiții pe care opoziția le consideră ilegale.

La finalul întâlnirii cu președintele Andrzej Duda, liderii partidelor Nowoczesna (liberal), PSL (Partidul Țărănesc) și Kukiz'15 (antisistem) au afirmat presei că au reiterat în fața șefului statului apelul lor de a se reveni asupra restricțiilor prevăzute pentru mass-media și a convoca o nouă ședință parlamentară marți pentru dezbateri conform regulamentelor și reluarea votului vineri, în special pentru buget.