Opoziția din Polonia încearcă să modifice rezultatul votului prin manifestații de forță. Ar putea fi metodele poloneze folosite în România, pentru a împiedica un guvern PSD condus de Liviu Dragnea, să vină la putere?

O analiză publicată pe site-ul dcnews.ro face o paralelă între situația politică actuală din România, rezultată în urma alegerilor din 11 decembrie, și cea din Polonia, unde opoziția încearcă, prin ample manifestații de stradă, să răstoarne votul popular, prin care a fost adus la putere formațiunea Lege și Justiție (PiS), a lui Jaroslaw Kaczynski.


Opoziția de la Varșovia a scos mii de persoane în stradă, a blocat activitatea Parlamentului, prin ocuparea cu forța a tribunei, împiedicând adoptarea legii Bugetului. Motivul invocat: coaliția de guvernare a modificat regulamentul de acces al presei în Cameră în condiții considerate ilegale de către Opoziție. Ar putea fi aceste metode folosite și în România, pentru a împiedica un guvern PSD condus de Liviu Dragnea?

Fermitatea cu care liderii PNL și USR anunță  o coaliție de guvernare de Dreapta, deși au pierdut alegerile, pot duce cu gândul la un scenariu tras la indigo după cel din Polonia. Motivul ar fi nerespectarea legii 90/2001, care nu permite persoanelor condamnate penal să ocupe funcții în guvern, scrie DCnews.ro.

 În acest sens, lideri USR au anunțat, imediat după aflarea rezultatului votului, că vor scoate oameni în stradă, iar PNL a făcut din contestarea lui Dragnea principala temă de atac. De asemenea, președintele a reiterat angajamentul său de a respecta criteriile de integritate, mai importante chiar decât legea. 

Evoluția scenei politice din Varșovia și mai ales reacția comunității internaționale sunt urmărite la București, în funcție de rezultate putând fi repetată manevra și în România. În cazul în care debutează o astfel de criză politică, tehnocrații conduși de Cioloș rămân la Putere, cel puțin în următoarele trei luni. 

Câteva mii de persoane s-au adunat încă o dată duminică la Varșovia, în continuarea manifestațiilor organizate de vineri pentru a protesta față de tentativa de a limita accesul presei în Parlament și adoptarea bugetului de stat pe 2017 în condiții pe care opoziția le consideră ilegale.

La finalul întâlnirii cu președintele Andrzej Duda, liderii partidelor Nowoczesna (liberal), PSL (Partidul Țărănesc) și Kukiz'15 (antisistem) au afirmat presei că au reiterat în fața șefului statului apelul lor de a se reveni asupra restricțiilor prevăzute pentru mass-media și a convoca o nouă ședință parlamentară marți pentru dezbateri conform regulamentelor și reluarea votului vineri, în special pentru buget.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews