ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce presedintele Igor Dodon a interzis participarea militarilor din Republica Moldova la exercițiul „Platinum Eagle" din Galați, ambasadorii României și Statelor Unite au reacționat. Într-o scrisoare comună,  diplomații i-au atras atenția președintelui Dodon că gestul său este neprietenos față de cele două țări. Nu am nevoie de lecții, le-a răspuns Dodon.

Militarii din Republica Moldova urmau să participe la exercițiul internațional de la Galați, alături de trupe din opt state. Doar că președintele Igor Dodon nu le-a permis să meargă în România, și nici nu a informat Bucureștiul despre decizia sa.

Pe 21 februarie, într-o scrisoare comună, publicată de portalul independent.md, ambasadorii Daniel Ioniță și James Pettit i-au scris președintelui Dodon că atitudinea sa este neprietenoasă și nu reflectă substanța, angajamentul și contribuția Statelor Unite și a României la consolidarea capacităților instituționale ale Republicii Moldova.

Ambasadorii îl avertizează pe Dodon că, prin acțiunile sale, îi lipsește pe militarii din Republica Moldova de posibilitatea de a fi instruiți.

În replică, Igor Dodon le-a transmis diplomaților că „Președinția nu acceptă comentarii din exterior și ingerințe în activitatea sa” și a solicitat să nu i se ofere lecții.

Deși ambele părți s-au angajat ca scrisorile să nu fie făcute publice, documentele au apărut, totuși, în presă.