ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elevii din clasele I-XII ar putea avea începând de anul şcolar viitor ore distincte de educaţie sanitară, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, la sediul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov. 

"A fost o discuţie şi în Parlament, dar am avut câteva discuţii cu domnul ministru Cîmpeanu. Eu mă gândisem cel puţin pe modelul şi tiparul orelor de dirigenţie cum era în perioada în care eu eram elev. Cred că exact pe acelaşi model pot să fie aceste ore de educaţie sanitară de la clasa I până la ultima clasă de liceu. Aşa le gândim noi, Ministerul Sănătăţii, cu noţiuni generale, dar în funcţie de categoria de vârstă, sunt noţiuni care vor fi predate de medicul şcolar sau de serviciile de ambulanţă şi diverşi specialişti cu care putem contribui pentru a asigura necesarul educaţional al acestor ore. Cred că de anul şcolar viitor ar putea intra în aplicare. Eu aş vrea să fie oră distinctă, nu de dirigenţie. O oră pe săptămâna - asta este propunerea", a afirmat Bănicioiu conform Agerpres

Potrivit acestuia, Ministerul Sănătăţii ar putea asigura partea de medici şi asistenţi medicali care să susţină trainingul, dar şi pregătirea elevilor. 

"Noi putem veni cu partea de medici, de asistenţi care pot asigura trainingul şi pregătirea elevilor şi cred că nu ar încurca absolut deloc programa şcolară. Foarte mult din ceea ce predăm este interactiv, plăcut elevului. Nu aş vrea să fie opţionale. Cred că esenţial pentru fiecare dintre noi este să avem aceste noţiuni dobândite din perioada de educaţie. Este vorba de cursuri, de creare de abilităţi şi chiar de obiceiuri alimentare, acea alimentaţie sănătoasă pe care noi o tot clamăm şi nu avem nici timpul necesar să învăţăm copilul. Dacă aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creează şi obiceiuri sănătoase adultului tânăr", a susţinut ministrul. 

El a afirmat că orele de educaţie sanitară ar putea să aibă loc săptămânal sau la două săptămâni. 

Demnitarul a precizat că la început în orele de educaţie sanitară pentru clasele mici s-ar putea vorbi despre spălatul pe mâini şi pe dinţi, urmând ca treptat să se predea noţiuni mai complexe. 

"La început despre spălatul pe mâini, pe dinţi, apoi venim cu noţiuni de prim ajutor, de alimentaţie sănătoasă, completăm apoi regulile de igienă, consultul medical, ce înseamnă acesta. (...) Cunoaşterea sistemului sanitar, să ştii unde te duci, când te duci, cum te duci, drepturile şi obligaţiile pe care le au ca pacient", a explicat reprezentantul MS.