ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un proces colectiv a fost intentat împotriva statului american Massachusetts pentru ceea ce reclamanții susțin că este un caz de supraveghere în masă secretă realizată prin intermediul unui "spyware Covid" instalat pe peste un milion de telefoane, potrivit paginii  reclaimthenet.

Plângerea solicită măsuri declarative și de încetare (o încercare de a constrânge legal pârâții să își îndeplinească obligațiile ) și daune nominative, și a fost depusă la 14 noiembrie 2022 de către organizația non-profit New Civil Liberties Alliance (NCLA).

O copie a plângerii poate fi consultată AICI.

Aceasta numește Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts (DPH) și comisarul Margret Cooke ca fiind inculpați.

Curtea Districtuală a SUA pentru Districtul Massachusetts va examina cazul.

Plângerea constă în nouă capete de acuzare împotriva DPH, invocând încălcări ale drepturilor prevăzute de al patrulea și al cincilea amendament (protecția împotriva perchezițiilor ilegale și drepturile referitoare la procedurile judiciare penale și civile). În plus, se afirmă că activitățile DPH/Google au încălcat articolele X și XIV din Declarația drepturilor din Massachusetts.

Potrivit dosarului, DPH s-a asociat cu Google și a procedat la instalarea de programe spion pe peste un milion de telefoane în modul „autoinstalare", fără a le oferi utilizatorilor posibilitatea de a-și da consimțământul pentru această acțiune și chiar fără a-i informa despre aceasta.

Justificarea a fost combaterea pandemiei prin introducerea aplicației de urmărire Covid, într-un mod despre care NCLA spune că încalcă nu doar Constituția statului, ci și pe cea a SUA, catalogând-o drept o desconsiderare nerușinată a libertăților civile care „nu poate sta în picioare".

Afirmația este că acest mod de urmărire și supraveghere fără mandat a persoanelor și de obținere a accesului la locația și contactele personale ale acestora de către o agenție guvernamentală reprezintă o încălcare a dreptului la viață privată și la proprietate.

Procesul, Wright vs. Departamentul de Sănătate Publică din Massachusetts și alții, susține că aplicația controversată a urmărit și înregistrat mișcările proprietarilor de telefoane și contactele acestora, ținându-i în același timp în întuneric - "fără permisiunea sau conștientizarea lor".

Potrivit acțiunii colective, care îi citează ca reclamanți pe Robert Wright și Johnny Kula, rezidenți din Massachusetts și utilizatori de telefoane Android, DPH și Google au început să se implice în această activitate secretă în iulie 2021.

Dosarul explică în continuare modul în care se comporta aplicația secretă, odată „autoinstalată" fără consimțământul sau cunoștința proprietarului dispozitivului: aceasta nu apărea - așa cum se întâmplă de obicei în cazul aplicațiilor Android nou instalate - pe unul dintre ecranele de start.

În schimb, un utilizator ar putea deveni conștient de existența sa doar dacă ar săpa adânc în „setări": mai întâi ar fi accesat-o, apoi ar fi mers la funcția „vizualizare toate aplicațiile" și ar fi găsit-o listată acolo. Cu alte cuvinte, susțin reclamanții, nu este ceva ce face un utilizator obișnuit.

Afirmațiile devin și mai grave, susținând că, dacă un utilizator s-ar fi chinuit să treacă în revistă toate aplicațiile instalate și ar fi decis să șteargă aplicația de urmărire Covid, instalată în colaborare cu Google - DPH din Massachusetts ar fi „reinstalat-o pur și simplu”.

Se pare că, inițial, DPH a oferit aplicația locuitorilor din Massachusetts în mod deschis, iar „câțiva" au decis să o instaleze, știind despre ce este vorba și ce presupune. Și apoi, se pare că acest lucru a condus agenția pe calea instalării în secret a acesteia pe telefoanele a încă un milion de persoane.

Într-un comunicat de presă prin care anunță acțiunea colectivă, NCLA subliniază importanța obținerii consimțământului și a asigurării faptului că aplicațiile de urmărire Covid sunt instalate doar în mod voluntar - acest lucru este "necesar într-o societate liberă", chiar dacă poate fi modalitatea mai puțin ușoară de a proceda, a precizat Sheng Li, consilier juridic al NCLA pentru litigii.

Peggy Little, din cadrul organizației non-profit, care acționează în calitate de consilier juridic principal pentru litigii, a remarcat că DPH din Massachusetts, fiind o agenție guvernamentală, este constrânsă din punct de vedere juridic în acțiunile sale atât de Constituția SUA, cât și de normele statului.

Little descrie în continuare situația cu aplicația instalată în secret ca fiind un „atac Android" care a fost conceput în mod deliberat pentru a trunchia drepturile cetățenilor, inclusiv la intimitate și la libertatea față de intruziunea guvernului. Și, potrivit avocatului - nu numai că „se citește ca o science fiction distopică" - dar trebuie, de asemenea, să fie „rapid invalidată" de către instanță.

DPH este acuzat că nu are nicio autoritate legală pentru a face ceea ce a făcut, mai ales în lumina faptului că Massachusetts a pus între timp capăt sistemului său de urmărire a contactelor.

Procesul notează, de asemenea, că "se pare" că utilizatorilor de iPhone li s-a cerut consimțământul înainte de a li se instala aceeași aplicație pe dispozitivele lor.

Cu toate acestea, „Nicio lege sau reglementare nu autorizează DPH să instaleze în secret orice tip de software - cu atât mai puțin ceea ce reprezintă un spyware conceput special pentru a obține informații private de localizare și de sănătate - pe dispozitivele Android ale locuitorilor din Massachusetts", se arată într-o declarație trimisă către Reclaim The Net.
 
 Acesta însă nu este un cazu izolat. Acum doar câteva zile, o știre publicată de reuters și preluată de agenția de presă news, relatează faptul că  Google (GOOGL.O) va plăti 391,5 milioane de dolari pentru a soluționa acuzațiile formulate de 40 de state conform cărora gigantul de căutare și publicitate a urmărit ilegal locațiile utilizatorilor, a anunțat luni biroul procurorului general din Michigan.

Investigația și înțelegerea, care a fost condusă de Oregon și Nebraska, este un semn al creșterii durerilor de cap legale pentru gigantul tehnologic din partea procurorilor generali ai statelor care au vizat agresiv practicile de urmărire a utilizatorilor de către firmă în ultimele luni.

În plus față de plată, Google trebuie să fie mai transparentă cu consumatorii cu privire la momentul în care are loc urmărirea locației și să ofere utilizatorilor informații detaliate despre datele de urmărire a locației pe o pagină web specială, a precizat biroul procurorului general din Iowa.

„Atunci când consumatorii iau decizia de a nu împărtăși datele de localizare de pe dispozitivele lor, ar trebui să poată avea încredere că o companie nu le va mai urmări fiecare mișcare", a declarat într-o declarație Tom Miller, procurorul general al statului Iowa. „Această înțelegere arată clar că firmele trebuie să fie transparente în ceea ce privește modul în care își urmăresc clienții și să respecte legile federale și de stat privind confidențialitatea."

Purtătorul de cuvânt al Google, Jose Castaneda, a declarat: "În concordanță cu îmbunătățirile pe care le-am făcut în ultimii ani, am soluționat această investigație, care se baza pe politici de produs învechite pe care le-am schimbat cu ani în urmă."

Google a declarat luni, într-o postare pe blog, că va "face actualizări în lunile următoare pentru a oferi și mai multe controale și transparență în ceea ce privește datele de localizare. Aceste modificări includ facilitarea ștergerii datelor de localizare. Noii utilizatori vor avea controale de ștergere automată care le vor permite să ordone Google să șteargă anumite informații atunci când acestea ating o anumită vârstă.”

Procurorii statului au deschis o anchetă în 2018, în urma unui raport potrivit căruia Google a înregistrat date de localizare chiar și atunci când utilizatorii îi dau instrucțiuni să nu o facă. Ancheta a constatat că Google i-a indus în eroare pe consumatori cu privire la practicile de urmărire a locației cel puțin din 2014, încălcând astfel legile statului privind protecția consumatorilor.

Arizona a intentat un proces similar împotriva Google și a încheiat o tranzacție de 85 de milioane de dolari în octombrie 2022.

Texas, Indiana, statul Washington și Districtul Columbia au dat în judecată Google în ianuarie pentru ceea ce au numit practici înșelătoare de urmărire a locației care invadează intimitatea utilizatorilor.