ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primăria comunei Huruiești a decis, după ani de zile de presiuni cetățenești, să renoveze clădirea fostei școli din satul Perchiu, care adăpostise și muzeul savantului Vasile Pârvan, fost elev al acelei instituții de învățământ. Însă modalitatea de execuție a lucrărilor nu respectă vechimea construcției, care ar fi putut figura ca monument istoric.

„Școala în care a învățat primele clase viitorul savant Vasile Pârvan, instituție aflată în satul său natal, Perchiu, com. Huruiești, Bacău, și transformată în muzeu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea acestuia (1982), a ajuns o ruină. La presiunea oamenilor de cultură, Primăria Huruiești a decis să restaureze această clădire de sec. XIX. Însă reparațiile nu s-au făcut conform procedurilor specifice pentru construcții de o asemenea vechimea, ceea ce a dus la mutilarea ireversibilă a clădirii. Raportându-ne la importanța acesteia, restaurarea ar fi trebuit să țină cont de tehnicile secolului al XIX-lea”, a explicat, pentru ActiveNews, Cătălin Crimu, președintele Asociației Culturale „Vasile Pârvan”.

Asociația acestuia a făcut în ultimii ani demersuri pe lângă autoritățile locale și județene pentru renovarea muzeului memorial „Vasile Pârvan”, care funcționase în incinta fostei școli primare din satul Perchiu din comuna Huruiești, județul Bacău. Văzând că autoritățile întârzie să ia măsuri, asociația a venit cu un plan concret de a inaugura în acea clădire un complex cultural polivalent, apelând la o comisie de arhitecți pentru a întocmi un plan arhitectural al obiectivului. Din lipsa de răspuns a Primăriei la cererea de a pune la dispoziția Asociației terenul școlii-muzeu, inițiativa a rămas fără rezultate, după cum ActiveNews a relatat la finele anului 2019. 

Cu toate acestea, primarul Ioan Zăbrăuțanu s-a ocupat să-și realizeze propriul plan referitor la fosta școală din satul de baștină al savantului Vasile Pârvan, demarând lucrări de reabilitare cu doar câteva săptămâni înainte de data alegerilor locale, fără a adapta modalitatea de execuție a reparațiilor la specificul clădirii istorice. Unii comentatori sunt de părere că aceste lucrări distrug clădirea de patrimoniu, fiind superficial executate.