ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noul an școlar va începe în 14 sepetembrie fără triaj epidemiologic. Ministerul Sănătății a decis să renunțe la procedura prin care copiilor li s-ar lua temperatura și ar fi întrebați cum se simt, înainte de începerea orelor. Dragoș Garofil, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, la dezbatertea despre începutul anului școlar organizată de Senat, că termometrizarea este ineficientă în cazul copiilor, că durează și provoacă înghesuială la ușa școlii.
 
„Triaj zilnic va trebui să fie făcut acasă. Părintele să evalueze starea de sănătate", a explicat secretarul de stat Dragoș Garofil.
 
Triajul epidemiologic prin măsurarea temperaturii la școală nu va mai fi inclus în ghidul cu recomandări de la Ministerul Sănătății, care urmează să fie făcut public în următoarele zile.
 
„Termometrizarea, după cum știți în prezent, este recomandată în instituții, în supermarketuri, aduce un plus. Însă în cazul școlilor, cum foarte bine a remarcat domnul rector, faptul că într-un interval extrem de scurt, la începutul orelor se prezintă un număr foarte mare de elevi sau studenți, termometrizarea la elevi, la intrare, în absența acelor termo-scanere din aeroport care cu siguranță nu vor fi indisponibile în cele 17.000 de școli, ar produce colmatarea intrărilor și ceea ce am câștiga prin eventualitatea depistării unor copii febrili, am pierde prin aglomerarea la intrare și imposibilitatea, practic, a unei separări a grupurilor, pe care ne-o dorim.

Una din măsurile esențiale din acest ghid este de a separa pe cât posibil grupurile, o clasă reprezintă un grup. Interacțiunea între clase trebuie să fie cât mai mică, astfel încât atunci când apare un caz el să poată fi izolat la nivelul acelei clase.

„Legat de termometrizare, știm iarăși din practică, copiii fac forme ușoare de boală, majoritatea sunt asimptomatici și atunci termometrizarea în cazul lor nu ar aduce... nu are o sensibilitate mare și este ineficientă. Deci termometrizarea la intrare nu va face parte din ghid”, a anunțat secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dragoș Garofil, citat de edupedu.ro.