ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, joi, la inaugurarea unei școli românești în localitatea Iordănești - raionul Hliboca din regiunea Cernăuți, Ucraina, scrie Agerpres.

Școala, în care învață aproximativ 200 de copii români, a fost construită de autoritățile ucrainene, investiția ridicându-se la aproximativ 1,3 milioane de euro.

„România nu o să îi uite niciodată pe cei care sunt vorbitori și care fac parte din etnia românească. Tot ceea ce ne stă în putere facem pentru a vă ajuta, mai ales în cel mai important domeniu, cel al educației și al școlii”, a afirmat, la inaugurarea școlii, ministrul de Externe.

Alături de Teodor Meleșcanu, la eveniment au participat ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, dar și miniștrii Educației din cele două țări, Liviu Pop și, respectiv, Lilia Grinevici. 
 
Vizita ministrului român de Externe are loc în contextul asaltului declanșat de autoritățile de la Kiev asupra minorităților din Ucraina, odată cu adoptarea controversatei  Legi a Educației.
 
Noua Lege a Educației din Ucraina, care restrânge drepturile românilor din această țară de a învăța în limba maternă la ei acasă, profanarea drapelului UE și al României pe străzile din Cernăuți, precum și atacurile extremiștilor ucraineni asupra unor lideri ai comunității românești din Ucraina, constituie motive de îngrijorare pentru comunitatea românească din Ucraina, care, în repetate rânduri, a cerut sprijin Bucureștiului.

Potrivit Radio Cernăuți, Teodor Meleșcanu are programate întâlniri cu liderii asociațiilor naționale românești din regiunea Cernăuți.