ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Majoritatea școlilor vor fi redeschise pentru învățământul față în față începând cu data de 8 februarie, dacă situația epidemiologică va rămâne stabilă, a anunțat joi seară președintele republicii, Klaus Iohannis. El a menționat, însă, că o decizie finală va fi luată după ce guvernul va face „o reevaluare a situației pandemice” pe 2 februarie.

Școala cu participare directă nu va fi accesibilă în mod unitar, ci descentralizat, în funcție de încadrarea localităților într-unul dintre cele trei scenarii pandemice:

„Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În acest fel, în semestrul II, în localitățile care se încadrează în așa-numitul scenariu verde, cu relativ puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic, copiii merg la școală. În localitățile care se încadrează în scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă în sensul că merg în continuare la școală, mai exact la grădiniță și la școală, copiii de grădiniță, copiii din ciclul primar, clasele I-IV, și copiii din clasele terminale - VIII, XII. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la școală și la grădiniță copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Deci, repet: scenariul verde – toți merg la școală. Scenariul galben – grădinițele, clasele I-IV, VIII și XII merg la școală, celelalte clase stau în on-line. Scenariul roșu, când se depășește numărul de 3, la început rămân acasă copiii din clasele V-VIII și liceele, dar continuă să meargă grădinițele și clasele primare. Atunci când se ajunge cu rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în on-line”, a declarat Iohannis, citat de pagina Presidency.ro

În ceea ce privește învățământul universitar, respectându-se specificul și autonomia universităților, acestea vor decide individual sub ce formă își vor continua cursurile, deși președintele a sugerat în treacăt că instituțiile de învățământ superior sunt libere (sic!) „să se alinieze la scenariul după care funcționează și preuniversitarul”.