ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Districtul școlar public din Seattle a intentat un proces inedit împotriva giganților din domeniul tehnologiei din spatele TikTok, Instagram, Facebook, YouTube și Snapchat, încercând să îi tragă la răspundere pentru criza de sănătate mintală în rândul tinerilor, potrivit NPR.

Școlile publice din Seattle au intentat procesul vineri la Tribunalul Districtual din SUA. Plângerea de 91 de pagini afirmă că societățile de social media au creat o pacoste publică prin faptul că și-au orientat produsele către copii. Le acuză de agravarea tulburărilor de sănătate mintală și comportamentală, inclusiv anxietatea, depresia, tulburările alimentare și hărțuirea cibernetică, de îngreunarea procesului de educare a elevilor și de obligarea școlilor să ia măsuri precum angajarea de profesioniști suplimentari în domeniul sănătății mintale, elaborarea de planuri de lecții despre efectele social media și oferirea de cursuri suplimentare profesorilor.

„Pârâții au exploatat cu succes creierele vulnerabile ale tinerilor, atrăgând zeci de milioane de elevi din întreaga țară în bucle de feedback pozitiv de utilizare excesivă și abuz de platformele de socializare ale pârâților", se arată în plângere. „Mai rău, conținutul pe care pârâții îl selectează și îl direcționează către tineri este prea adesea dăunător și exploziv ...."

Meta, Google, Snap și TikTok nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii sâmbătă.

În timp ce legea federală - secțiunea 230 din Communications Decency Act - ajută la protejarea companiilor online de răspunderea care decurge din ceea ce utilizatorii terți postează pe platformele lor, procesul susține că această prevedere nu protejează comportamentul giganților tehnologici în acest caz. „Reclamantul nu pretinde că pârâții sunt răspunzători pentru ceea ce au spus terții pe platformele pârâților, ci mai degrabă pentru comportamentul propriu al pârâților", se arată în proces. „Pârâții recomandă și promovează în mod afirmativ un conținut dăunător pentru tineri, cum ar fi conținutul pro-anorexie și tulburări de alimentație."

Procesul spune că, din 2009 până în 2019, a existat o creștere medie de 30% a numărului de elevi din școlile Publice din Seattle care au declarat că s-au simțit „atât de triști” sau fără speranță aproape în fiecare zi timp de două săptămâni sau mai multe la rând" încât au încetat să mai facă unele activități tipice.
 
Districtul școlar solicită instanței să ordone companiilor să înceteze să mai creeze deranjul public, să acorde despăgubiri și să plătească pentru educație și tratament de prevenire a utilizării excesive și problematice a rețelelor sociale. În timp ce sute de familii au intentat procese împotriva companiilor pentru daunele pe care susțin că le-au suferit copiii lor din cauza rețelelor de socializare, nu este clar dacă alte districte școlare au depus o plângere precum cea din Seattle.

Studiile interne dezvăluite de Frances Haugen, denunțător al Facebook, în 2021, au arătat că firma știa că Instagram a afectat în mod negativ adolescenții, dăunând imaginii lor corporale și agravând tulburările alimentare și gândurile de sinucidere. Ea a susținut că platforma a prioritizat profiturile în detrimentul siguranței și și-a ascuns propriile cercetări de investitori și de public.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews