ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Moartea asistată ar putea fi văzută ca un exercițiu de economisire a costurilor dacă această practică ar fi permisă în Scoția, a avertizat un important cleric, scrie dailymail.

Reverendul Iain Greenshields, moderator al Bisericii Scoției, a declarat că este îngrijorat de faptul că permiterea ca pacienții aflați în fază terminală să își pună capăt vieții în mod legal ar putea schimba permanent sistemul de sănătate, mai ales având în vedere presiunea la care este supus în prezent: „Este acesta cu adevărat modul în care dorim să vedem direcționate prețioasele resurse de îngrijire? Având în vedere presiunea asupra resurselor de asistență medicală, suntem, de asemenea, foarte îngrijorați de faptul că moartea asistată ar putea fi văzută ca o oportunitate de a face economii”, a declarat el pentru The Telegraph.
 
Reverendul Greenshields a spus că adoptarea unor astfel de legi ar putea deschide o serie de provocări neașteptate, iar persoanele bolnave sau cu dizabilități ar începe să fie văzute ca fiind o povară. „Acceptarea de către societate a morții asistate legal schimbă profund relațiile nu numai între profesioniștii din domeniul sănătății și pacienți, ci și în cadrul familiilor”, a spus liderul bisericii.

„Suntem îngrijorați că, în cazul în care moartea asistată va fi legalizată, modul în care societatea noastră privește persoanele în vârstă și pe cele cu dizabilități va deveni, în timp, mai utilitarist”. Citând legile canadiene pentru această practică, pastorul Greenshields a spus că, chiar și cu condiții stricte, deschiderea porților prin adoptarea oricărei versiuni a legii ar duce probabil la o extindere ulterioară. 

Se estimează că moartea asistată ar putea reduce costurile cu până la 84 de milioane de lire sterline pe an, relatează publicația. Susținătorii eutanasiei spun că aceasta oferă pacienților aflați în fază terminală o alternativă nedureroasă și rapidă.  Un proiect de lege al deputaților pentru introducerea acestei practici este prezentat în Parlament. În timp ce câștigă avânt, două încercări similare anterioare au eșuat. 

Ultimul vot pentru a schimba legile privind moartea asistată în Marea Britanie, în 2015, a fost respins cu 300 de voturi la 118.  În 2021, aproximativ 10.000 de persoane au folosit schema de moarte asistată. Programul s-a confruntat cu un control pe fondul afirmațiilor potrivit cărora oamenii caută acum sinuciderea asistată din cauza sărăciei și a lipsei de adăpost sau a angoasei psihice, spre deosebire de metoda tradițională prin care bolnavii în fază terminală caută o moarte nedureroasă.